Ciasta

Wielu osobom byłoby trudno wyobrazić sobie spotkanie towarzyskie bez kawy czy herbaty i podanego do niej ciasta czy ciasteczek. To niemalże element naszej polskiej tradycji. Bywa, że czujemy się niezręcznie i zaczynamy się tłumaczyć, gdy nie możemy uraczyć naszego gościa słodkim przysmakiem. Ciasta i ciasteczka towarzyszą nam nie tylko podczas spotkań towarzyskich. Są elementem porannego rytuału, miłą przekąską podczas godzin pracy, elementem popołudniowego deseru albo wieczornej uczty. Są nieodłącznym elementem polskich świąt. Chętnie dzielimy lub wymieniamy się przepisami na ciasta z najróżniejszych okazji.

W naszej polskiej kulturze, gdzie doskonałe wypieki są niemalże elementem kulinarnego kultu, coraz więcej mówi się też o zgubnej wartości energetycznej słodkich przekąsek. Bywa, że zjedzone ciacho porusza nasze sumienie, niektórzy czują potrzebę tłumaczenia się z każdego zjedzonego kawałka. Inni zaś jedzą je z zadowoleniem twierdząc, że im się należy. Przyjął się nawet żart (szczególnie pomiędzy kobietami), by podarowane koleżance ciasto poszło w biodra.

Co sprawia, że ciasta są tak wysokokaloryczne? Zawierają one bowiem wiele węglowodanów, które pochodzą z cukru i mąki, jak i tłuszczu dodanego w postaci masła czy margaryny. Jednak nie jemy przecież ciast i ciasteczek z powodu kaloryczności, ale przede wszystkim spożywamy je z powodu ich ogromnych walorów smakowych i często także dużych walorów estetycznych. Kosztując kawałek znakomitego ciasta koncentrujemy się nad smakiem rozpływającym się w ustach, a nie nad jego wartością energetyczną. Jak więc zapobiec tyciu? Spożywając ciasta z umiarem i jedząc tylko te ciasta, które zostały przygotowane z dobrej jakości surowców. Warto więc przygotowywać ciasta samodzielnie. Oczywiście pieczenie w dużej formie może sprawić, że zjemy więcej kawałków, niż gdybyśmy kupili smakołyk w piekarni czy kawiarni, ale mimo to warto przejąć kontrolę nad tym, co w naszym cieście się znajdzie.

Wbrew powszechnej opinii, w ciastach mogą również znajdować się wartościowe składniki odżywcze, których zawartość uzależniona jest od użytych surowców. Mogą one być przykładowo źródłem białka – w zależności od tego, ile znajduje się w nich jaj, mleka czy sera. Można w nich nawet spotkać minerały i witaminy (tak, tak!), szczególnie, gdy ciasto zawiera pełnowartościową mąkę lub drożdże (witamina B), a także, gdy zawiera ono galaretkę z owocami lub same owoce (witamina C). W zależności od tego, jakich proporcji użyliśmy podczas przygotowywania wypieku, a także w zależności od techniki wykonania ciasta (pieczone lub zrobione na zimno), ilości witamin będą różne.

Ciasta możemy podzielić na:

  • drożdżowe,
  • kruche i półkruche,
  • biszkoptowe,
  • francuskie i półfrancuskie,
  • ucierane,
  • pierniki,
  • smażone (w dużej lub niewielkiej ilości tłuszczu),
  • torty,
  • mazurki,
  • inne.

Do ciast zalicza się również te, które mniej kojarzą się ze słodkimi wypiekami: paszteciki, kulebiaki, naleśniki, pizze czy nawet słone paluszki.