Ciasto marchewkowe

Poznaj przepis na ciasto marchewkowe – smaczne ciasto warzywne.

Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 3-4 duże marchewki,
  • mąka (1,5 szklanki),
  • 4 jajka,
  • olej (1 szklanka),
  • cukier (1 szklanka),
  • proszkek do pieczenia (1 łyżeczka),
  • soda oczyszczona (0,5 łyżeczki),
  • cynamon,
  • cukier waniliowy (1 łyżeczka),
  • orzechy włoskie (1 szklanka),
  • sól,
  • cukier puder (do posypania)

Na tarce o drobnych oczkach należy zetrzeć marchewki. Jeśli marchewka puściła sok, warto ją delikatnie odcisnąć, by nie była za mokra.

Szklankę orzechów włoskich rozdrabniamy na małe kawałki.

Mąkę mieszamy z solą, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.

Jajka, cukier i cukier waniliowy przez kilka minut ubijamy mikserem. Drobnym strumieniem dolewamy do masy olej – cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodajemy mąkę – cały czas miksując. Otrzymane ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.

Do ciasta dodajemy łyżeczkę cynamonu oraz startą marchewkę, rozdrobnione orzechy.

Mieszamy całość.

Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy np. masłem lub olejem. Wlewamy ciasto do formy.

Pierkarnik na ciasto marchewkowe powinien być rozgrzany do temperatury 180 st. C. Wkładamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut (warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe).

Gotowe ciasto marchewkowe posypujemy cukrem pudrem.