Przepis na makowiec zawijany

Najlepszy przepis na makowiec zawijany

Składniki na ciasto do makowca i masę makową

Ciasto do makowca

  • mąka pszenna | 2 szklanki
  • mleko | 120 ml
  • masło | 100 g
  • żółtko jajka | 4 sztuki
  • drożdże świeże | 30 g
  • cukier | 4 łyżki
  • olej | 1 łyżka
  • spirytus | 1 łyżka
  • cukier waniliowy | 1 łyżeczka
  • sól | szczypta

Masa makowa

  • mak | 350 g
  • cukier | 130 g
  • rodzynki | 80 g
  • orzechy włoskie | 30 g
  • miód | 1 łyżka
  • olejek migdałowy | 1 łyżka
  • cynamon | szczypta
  • skórka pomarańczowa | 1 łyżka
  • masło | 1 łyżka
  • białko jajka | 4 sztuki

Sposób na makowiec zawijany

Mak zalać wrzątkiem i pozostawić na około pół godziny pod przykryciem. Po ostygnięciu, mak na makowiec należy odcedzić na bardzo gęstym sitku (aby mak nie przedostał się przez oczka). Odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody.

Mak na makowiec powinno się zmielić, najlepiej trzy razy. Dzięki trzykrotnemu zmieleniu maku, z ziaren wydobywają się soki, a także mak jest drobniejszy. Dzięki wielokrotnemu mieleniu, mak nie chrupie pomiędzy zębami i zęby wchodzą w masę makową jak w masło. Sama masa makowa jest dzięki trzykrotnemu mieleniu wilgotna i po prostu najsmaczniejsza.

Zmielony mak można odcisnąć z nadmiaru wody.

Mleko delikatnie podgrzać, ale na tyle, by nie było za gorące. Mleko połączyć z cukrem, drożdżami i 2 łyżeczkami mąki. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na około kwadrans, aby drożdże się aktywowały i, by powstał zaczyn.

Zaczyn po wyrośnięciu należy połączyć z pozostałą mąką, a także z żółtkami, olejem, spirytusem, solą, cukrem waniliowym. Na końcu dodać podgrzane (ale nie gorące), tj. roztopione masło. Całość bardzo dokładnie zagnieść. Po zagnieceniu ciasta, przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno ono pozostawać w cieple pod przykryciem przez około godzinę do półtorej. W tym czasie objętość ciasta powinna się podwoić.

Do zmielonego maku należy dodać cukier, rodzynki, orzechy włoskie, miód, olejek migdałowy, cynamon, skórkę pomarańczową i masło. Białka jajek należy ubić na sztywną pianę. Całość przy pomocy drewnianej szpatułki albo łyżki należy bardzo dokładnie, choć delikatnie wymieszać.

Posypać blat stołu odrobiną mąki. Ciasto na makowiec należy podzielić na pół. Połowę ciasta powinno się rozwałkować, aby uzyskać prostokąt. Rozwałkowując ciasto należy wciąć pod uwagę fakt, że ciasto musi zmieścić się na blasze, dlatego ciasto nie powinno być dłuższe od blachy. Prostokąt powinien mieć grubość ok. 3 mm.

Masę makową również należy podzielić na pół. Jedną połowę masy makowej należy nałożyć na prostokąt, ale pozostawiając około 2 cm odległości od brzegu, aby makowiec można było zawinąć jak roladę. Po zwinięciu rolady, jej końce należy skleić i podwinąć pod ciasto.

Posmarować papier do pieczenia olejem. Umieścić zawijany makowiec na papierze do pieczenia, po czym owinąć go tym papierem dwukrotnie i tak, aby w środku było około 1 cm przerwy pomiędzy papierem a ciastem. Końce papieru powinny pozostawać otwarte. Całość powinna przypominać spłaszczony, a do tego otwarty na bokach walec. Makowiec w rulonie z papieru należy przenieść na blachę do pieczenia.

Powtórzyć przygotowanie ciasta z drugą połową ciasta, drugą połową masy makowej i papierem do pieczenia. Przenieść drugi makowiec w rulonie na blachę.

Piekarnik powinien być rozgrzany do temperatury około 190 st. Celsjusza. Pieczemy makowiec przez około 35-40 minut do momentu, aż ciasto uzyska ładny kolor, tj. brązowo-złoty.

Makowiec powinien przestygnąć (ale jeszcze powinien być ciepły), gdy nałożymy na niego lukier.

Makowiec zawijany można ozdobić odrobiną maku, a także przystroić kilkoma rodzynkami, skórką pomarańczową czy rozdrobnionymi orzechami.

Makowiec można zjeść w ciągu kilku dni lub przechowywać zamrożony.

Jeśli przy stole chcesz pochwalić się swoją wiedzą na temat przygotowanego ciasta, dowiedz się więcej na temat makowców.