Łatwy przepis na piernik

Poznaj łatwy przepis na piernik, który zawsze się udaje.

Składniki:
3 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
szklanka mleka,
25 dag miodu naturalnego lub sztucznego,
1-2 jaja,
5 dag margaryny,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
przyprawa do piernika lub zmielone przyprawy,
tłuszcz i bułka tarta do formy.

Przepis na piernik:
Zagotuj mleko wraz z miodem, cukrem (pozostaw 2 łyżeczki cukru na później) oraz tłuszczem. Dodaj zmielone przyprawy korzenne (albo gotową przyprawę do piernika). Gorącą mieszaninę wlej do mąki i wymieszaj. Rozdziel jajka na żółtko i białko. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i dodaj do ostudzonej, przygotowanej wcześniej masy. Wymieszaj całość z proszkiem do pieczenia. Ubij pianę z białka i wymieszaj ją z ciastem. Formę wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą i wypełnij ciastem. Piernik należy piec przez około godzinę w średnio gorącym piekarniku (tj. ok. 150 stopni C. dla ciasta w niewielkiej formie i ok. 160st. C dla ciasta w formie większej).

Jeśli nie masz pewności czy piernik się upiekł, istnieje łatwy sposób, aby to sprawdzić. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika możesz wkłuć w nie ostro zakończony patyczek (wykałaczkę). Jeśli patyczek będzie suchy oznacza to, że ciasto jest upieczone.

Wyjmij ciasto z formy dopiero po ostudzeniu.

Możesz przekroić piernik i przełożyć go dżemem albo kremem. Z zewnątrz możesz posypać go cukrem pudrem albo polać lukrem.

Piernik znakomicie smakuje z świeżo zaparzoną herbatą albo kawą.