Miodownik

Miodowniki to ciasta z mąki i miodu. Poznaj najlepszy tradycyjnie polski przepis na miodownik.

Przepis na miodownik

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200g cukru,
  • 250 g miodu,
  • 6 jajek,
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej,
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 30 ml spirytusu albo rumu,
  • 100 g migdałów pokrojonych migdałów,
  • 1 jajko do posmarowania

Czas przygotowania: 95 minut

Stopień trudności: Średni

Ilość porcji: 8-10

Sposób przygotowania: 

3 łyżki cukru rumienimy na patelni, a następnie zalewamy je 100 ml wody. Cukier z wodą gotujemy do momentu aż rozpuszczeniu ulegnie karmel, a potem tak długo, aż karmel ponownie zgęstnieje.

Przygotowujemy naczynie z gorącą wodą, do którego wstawiamy naczynie z miodem.

Siekamy drobno kandyzowaną skórkę cytrynową.

Bierzemy 6 jajek i oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka należy utrzeć z resztą cukru.

Do żółtek z cukrem dodajemy płynny miód, karmel i posiekaną skórkę cytrynową, a także alkohol – spirytus albo rum. Dodajemy także mąkę pszenną, przyprawę do piernika, jak i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto.

Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do wyrobionego ciasta i kontynuujemy jego wyrabianie.

Ciasto na miodownik należy rozwałkować do grubości ok. 1,5cm.

Przygotowujemy blachę wykładając ją papierem do pieczenia. Wykładamy na blachę ciasto.

Ubijamy jajko do posmarowania, po czym smarujemy nim ciasto na blasze.

Ciasto posmarowane ubitym jajkiem posypujemy rozdrobnionymi migdałami.

Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C wkładamy ciasto na miodownik. Ciasto pieczemy przez około 1 godzinę.

Po wyjęciu z piekarnika, ciasto studzimy i podajemy.

Ze względu na smak i aromat wynikające z obecność miodu oraz przypraw do piernika, ciasto to zalicza się często do pierników.