Pizza

Pizza to danie, które wywodzi się z kuchni włoskiej. Jest dość proste w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne.

Pizza w Polsce

Pizza, choć jest polskim daniem tradycyjnym, doskonale zadomowiła się w naszej kuchni. Można śmiało powiedzieć, że pizza stała się elementem współczesnej kuchni polskiej.

Dla Polaków pizza stała się jednym z częstszych pretekstów do spotkań towarzyskich ludzi w różnym wieku – zwłaszcza młodych. Dlatego pizzę spożywa się głównie w pizzeriach, restauracjach.

W niektórych domach przygotowanie pizzy staje się pretekstem do spotkania. Bywa, że gospodarz oferuje wspólne pieczenie pizzy albo zaprasza na gotową pizzę. Z tej przyczyny pizza stała się jednym z ważniejszych dań Polaków. Szczególnie, że w naszej kulturze bardzo chętnie spożywa się posiłki wspólnie z rodziną czy z przyjaciółmi.

Różne rodzaje pizzy

Pizza w podstawowej wersji to po prostu ciasto makaronowe lub drożdżowe. Jest ono zwykle posmarowane sosem z pomidorów, posypane serem mozarella i ziołami, wypiekane w bardzo wysokiej temperaturze. Poznaj najlepsze przepisy na pizzę, które różnią się głównie dodatkami. Dzięki dodatkom pizza może występować w rozmaitych dietach, gdzie często wyklucza się jakiś składnik pożywienia. Może być mięsna, rybna, wegetariańska, jak i wegańska.

Przepisy na pizzę mogą się również różnić sposobem, w jaki przygotowuje się ciasto na pizzę. Dzięki niewielkim zmianom podczas przygotowywania ciasta, jak i rozmaitym dodatkom – pizza może być daniem, które będzie odpowiednie dla wszystkich. Nawet ciasto na pizzę potrafi się znacząco różnić. Ciasto do pizzy może posiadać jajka, mleko, jak i istnieją przepisy na ciasto do pizzy bez mleka i jajek. Istnieją także alternatywy dla osób chorujących na celiakię, tj. przepisy na ciasto bezglutenowe na pizzę.

Przepis na pizzę jest często jedynie drogowskazem. Warto używać wyobraźni, by wykreować pizzę, która będzie idealna dla nas, dla naszej rodziny, przyjaciół i znajomych.

Pizza jako sposób na odciążenie budżetu

Dodatki do pizzy mogą być wykwintne, specjalnie zamawiane i kosztujące fortunę. Jednak składniki na pizzę nie muszą być bardzo drogie, by ten wytrawny wypiek smakował doskonale. Mogą też pochodzić z pozostałości śniadaniowych i obiadowych – będąc kreatywnym sposobem „utylizacji” naszych „resztek ze stołu”. Wówczas upieczenie pizzy może być sposobem na zaoszczędzenie kilku złotych na posiłku oraz metodą uspokojenia sumienia, że nie wyrzuciliśmy nadmiaru jedzenia. Taki był zresztą pierwotny zamysł twórców pizzy.

Zachęcamy gorąco do eksperymentów z ciastem na pizzę i z dodatkami do pizzy. Niech nasze przepisy będą tylko wskazaniem możliwych kierunków, gdzie to osoba przygotowująca pizzę dokonuje głównych wyborów. Inspirujcie się twórzcie własne wyjątkowe przepisy.