Przepis na pizzę

Poznaj przepis na pizzę, która zachwyci Cię łatwością wykonania i doskonałym smakiem. Może ta łatwa w przygotowaniu, a przy tym smaczna pizza zachęci Cię do dalszych eksperymentów z ciastem na pizzę, jak i z dodatkami do pizzy? Wówczas polecamy także przepis na pizzę po polsku, przepis na klasyczną pizzę włoską, a także wiele innych przepisów na tę smaczną potrawę. Poznaj także rozmaite kuchenne wariacje na temat ciasta na pizzę, tj. poznaj prosty przepis na ciasto na pizzę, ale także przepisy na ciasta, które nie zawierają mleka, jajek, a także na ciasto bezglutenowe do pizzy.

Bardzo łatwy przepis na pizzę

Składniki:

Ciasto na pizzę

  • mąka pszenna | 400 g (2,5 szklanki)
  • drożdże | 50 g (2 czubate łyżki)
  • olej | 30 g (2 łyżki)
  • cukier | 20 g (1 łyżka)
  • sól | 6 g (1 łyżeczka)
  • woda | 250 g (1 szklanka)

Dodatki – wierzch pizzy

  • przecier pomidorowy | 150 g
  • ser żółty | 200 g
  • wędlina | 150-200 g

Przyprawy do pizzy

  • sól
  • cukier
  • papryka czerwona
  • oregano
  • bazylia
  • tymianek

Smarowanie formy tłuszczem

  • masło lub margaryna | 20 g (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

Mąkę należy przesiać przez sito.

Drożdże przesiewamy w szklance ciepłej (ale nie gorącej) wody, dodajemy cukier, sól, olej (z listy do ciasta na pizzę). Całość dodajemy do mąki. Wszystko dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na czas ok. 20-30 minut.

W tym czasie należy zetrzeć ser żółty i pokroić wędlinę (np. w paski). Do przecieru pomidorowego można dodać sól i cukier, by wyregulować smak przecieru pomidorowego oraz ulubione przyprawy – mogą to być oregano, tymianek, mielona czerwona papryka, itd.

Kiedy ciasto wyrośnie, należy je rozwałkować, aby uzyskać placek o grubości około 1 cm.

Na blachę posmarowaną tłuszczem należy położyć rozwałkowane ciasto.

Na wierzch ciasta na pizzę należy położyć przecier pomidorowy z przyprawami, starty ser żółty i pokrojoną wędlinę.

Pizza powinna zostać umieszczona w gorącym piekarniku o temperaturze około 170 st. C. Zalecany czas pieczenia pizzy to około 20-25 minut.

Bazylia komponuje się najlepiej, jeśli dodamy ją pod koniec pieczenia pizzy. Możemy też wówczas posypać nieco więcej oregano.

Pizza powinna być podawana na gorąco, gdyż wówczas smakuje najlepiej.