Przepis na ciasto na pizzę

Wypróbuj najlepsze przepisy na ciasto na pizzę. Przepis na ciasto na pizzę po polsku nie zawiera ani jajek ani mleka, jest więc doskonały nie tylko dla wielbicieli rodzimej kuchni, ale także dla alergików (alergia na mleko i jajka). Ciasto to nie posiada ściśle określonych składników. Jest idealne dla osób, które uwielbiają eksperymentować z nowymi smakami.

W razie potrzeby lub mniejszego doświadczenia w kuchni (przecież nie od razu Kraków (albo Rzym?) zbudowano), można skorzystać z przepisu na łatwe ciasto do pizzy, które znajduje się poniżej podanego przepisu – ze ściśle określonymi składnikami. Jest to najłatwiejszy przepis na pizzę, która powstaje w jednej misce i wymaga głównie czasu, a nie naszej uwagi. Nie wymaga ono również użycia mleka i jajek.

Jeśli chcemy stworzyć pizzę także dla osób, które posiadają celiakię (nietolerancję glutenu) czy też alergię na gluten, warto przetestować przepis na ciasto na pizzę bezglutenową. Z racji braku składników pochodzenia zwierzęcego, wymienione przepisy są również przepisami na ciasto wegańskie na pizzę.

Jeśli nie mamy alergii na mleko i/lub jajka, warto też wypróbować pozostałe przepisy na ciasto na pizzę, które to ciasta posiadają mleko lub jajka – albo oba te składniki.

Pamiętaj! W kuchni zawsze warto eksperymentować – dlatego przygotowaliśmy wiele przepisów na najsmaczniejsze pizze. Przepisy te posiadają unikalne przepisy na ciasto na pizzę, natomiast warto także proponowane w nich dodatki łączyć z innymi rodzajami ciasta podanymi poniżej. Twórz własne przepisy dodając wyjątkowe kompozycje własnych dodatków. Przecież pizza to danie dla ludzi z wyobraźnią!

Przepis na ciasto na pizzę po polsku

Przepis ten nie posiada podanej dokładnej porcji wody – dodajemy jej „na oko” i w zależności od ilości składników czy naszego doświadczenia. Ciasto to nie posiada w przepisie popularnych alergenów, co oznacza, że jest to przepis na ciasto bez mleka, a przy tym jest to przepis na ciasto bez jajek.

Składniki:

  • mąka | 300 g mąki
  • świeże drożdże | 200 g
  • olej | 3-4 łyżki
  • sól | szczypta
  • cukier | szczypta
  • pieprz | szczypta
  • woda | nieokreślono

Sposób przygotowania ciasta na pizzę po polsku:

Mąkę przesiewamy na tortownicę.

Drożdże należy rozkruszyć bardzo drobno i wymieszać z mąką np. przy pomocy drewnianej łyżki.

Wlać łyżkę oleju, na to polać ciasto łyżką wody. Wyrabiać ciasto. Dodać kolejną łyżkę oleju, łyżkę wody, znów wyrabiać. Dodać pozostałe łyżki oleju i wodę. Dodawać wodę aż ciasto będzie wyrobione i niezbyt gęste, ale też nie rozlewające się (w razie potrzeby podsypać mąką).

Dodać niewielką szczyptę soli, cukru i pieprzu. Wyrobić ciasto na pizzę do końca.

Po wyrobieniu, ciasto na pizzę należy przykryć ściereczką, po czym odstawić w ciepłym miejscu pozbawionym przeciągów czy wahań temperatury, by wyrosło.

Ciasto można wyłożyć na dużą blachę. Można je też podzielić na porcje (np. 3-5 porcji) i wyłożyć do mniejszych naczyń żaroodpornych, które wysmarowaliśmy olejem. Przy pomocy drewnianej łyżki ciasto należy rozłożyć po dnie naczynia, by miało grubość około 0,5 centymetra. Brzegi ciasta powinny być delikatnie uniesione.

Na ciasto nakładamy dodatki do pizzy po polsku. Ciasto na pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut (można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe).

Prosty przepis na łatwe ciasto na pizzę

Przedstawiamy przepis na ciasto, które jest najłatwiejsze w przygotowaniu, gdyż wszystkie składniki mieszamy w jednej misce (nawet drożdże). Jest to łatwy przepis na ciasto bez mleka i jajek – idealne dla alergików.

Składniki:

  • świeże drożdże | 300 g
  • woda | 500 ml
  • olej | 5-6 łyżek
  • cukier | 1 łyżka
  • sól | 1 łyżka
  • mąka pszenna | 900-1000 g

Bardzo prosty sposób przygotowania ciasta na pizzę:

Drożdże należy pokruszyć na drobne kawałki, a następnie rozpuścić je w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie w misce.

Do drożdzy dosypujemy sól, cukier, olej mieszamy do momentu, aż cukier zostanie rozpuszczony.

Mieszaninę ciągle mieszamy dodając stopniowo mąkę. W chwili, gdy ciasta nie udaje się już dobrze mieszać łyżką, należy je mieszać ręką i dokończyć wyrabianie ciasta przy pomocy dłoni.

Ciasto na pizzę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Powinno pozostawać w ciepłym miejscu przez około godzinę. Miejsce to musi być zabezpieczone przez nagłymi zmianami temperaturami oraz przeciągami, by mogło spokojnie podwoić swoją objętość. Można je np. ustawić w misce na kuchence ze zgaszonymi palnikami, ale z włączonym piekarnikiem. Zimą można je także umieścić w okolicy kaloryfera (nie przy otwartym oknie). Przykryte ściereczką ciasto w misce można także umieścić pod kołdrą, gdzie będzie spokojnie utrzymywało swoją temperaturę.

Po urośnięciu, ciasto powinno łatwo się je jeszcze raz zagnieść. Przekładamy je na tortownicę oprószoną mąką.

Zagniecione ciasto można podzielić na dwie lub trzy porcje.

Podzieloną porcję tego łatwego ciasta na pizzę rozwałkowujemy i wykładamy na blachę. Możemy je jeszcze pozostawić na blasze pod przykryciem przez dodatkowy kwadrans (np. na okres przygotowywania dodatków do pizzy).

To bardzo łatwe ciasto na pizzę można po ułożeniu dodatków piec przez 10-15 minut w temperaturze około 220 stopni Celsjusza.

Łatwy przepis na ciasto bezglutenowe do pizzy

Przepis na ciasto na pizzę bez glutenu podczas przygotowywania jest bardziej lepkie niż ciasto, które znamy ze standardowych przepisów na pizzę. Nie jest również tak elastyczne podczas wyrabiania. Przepis ten jednak warto poznać ze względu na to, że często to jednak z niewielu alternatyw dla alergików, jak i dla osób z celiaklią, które nie mogą spożywać glutenu. Zdrowie jest przecież najważniejsze!

Składniki:

  • mąka gryczana | 4 szklanki
  • woda | 1,5-2 szklanki mąki
  • świeże drożdże | 2 łyżki
  • olej |3 łyżki
  • sól | niewielka szczypta
  • cukier | duża szczypta

Sposób przygotowania łatwego ciasta bezglutenowego na pizzę:

Mąkę gryczaną, wodę, drożdże, olej, sól i cukier mieszamy przy pomocy łyżki w misce.

Ciasto różni się swoją strukturą od znanego nam ciasta na pizzę, ponieważ nie posiada glutenu.

Pod koniec mieszania posypujemy dłonie mąką, możemy też odrobinę mąki dosypać do ciasta – i wyrabiamy ciasto dłońmi. Formujemy ciasto, by kształtem przypominało kulę.

Ciasto przykrywamy ściereczką albo folią spożywczą i odstawiamy na czas trzech kwadransów albo godziny, by urosło.

Po upływie określonego czasu, ciasto wykładamy na blachę posmarowaną olejem. Rękę znów możemy oprószyć mąką i rozciągnąć na całej powierzchni blaszki.

Ciasto bezglutenowe na pizzę rozłożone na blasze znów możemy przykryć ściereczką albo owinąć blachę przy pomocy folii spożywczej, a następnie odstawiamy je na kolejne 20 minut. W tym czasie możemy przygotować składniki.

Po upływie określonego czasu, na ciasto rozkładamy składniki, a następnie wstawiamy pizzę do rozgrzanego piekarnika o temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Pieczemy je w takiej temperaturze przez około 20-25 minut.

Przepis na dobre ciasto na pizzę (ciasto bez jajek, ale z mlekiem)

Składniki:

  • mąka | 1,5 szklanki mąki
  • świeże drożdże | 150-200 g
  • cukier | 0,5 łyżeczki
  • mleko | 0,5 szklanki
  • olej | 2 łyżki (ewentualnie masła, margaryny albo smalcu)
  • sól | szczypta

Przepis na ciasto bez jajek:

150-200 g drożdży, pół łyżeczki cukru, półtorej łyżeczki mąki i pół szklanki mleka należy wymieszać i zostawić w cieple na kilkanaście minut do pół godziny.

Pozostałą mąkę przesiać na tortownicę.

Mieszaninę drożdży, cukru, mąki i mleka wlać do przesianej mąki na ciasto na pizzę. Dodać dwie łyżki oleju (lub masła, margaryny lub smalcu).

Wyrobić ciasto na pizzę dosypując do ciasta w czasie wyrabiania niewielką szczyptę soli.

Ciasto na pizzę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu.

Po upływie godziny, wyrobione ciasto do pizzy należy rozwałkować i albo wyłożyć nim blachę. Ciasto można też podzielić i zrobić z niego mniejsze placki na pizzę, które następnie rozwałkowujemy i tworzymy z nich niewielkie pizze. Możemy delikatnie unieść brzegi ciasta na pizzę.

Po nałożeniu składników pizzę piec około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temparatury 200 stopni Celsjusza.

Przy pomocy patyczka można badać czy pizza jest już gotowa.

Smaczne ciasto na pizzę (z jajkiem i mlekiem)

Składniki:

  • mąka | 200 g
  • świeże drożdże | 200 g
  • mleko | 0,25 szklanki
  • olej | 2 łyżki
  • jajko | 1 sztuka
  • cukier | szczypta
  • sól | szczypta

Przepis na ciasto z jajkiem do pizzy:

Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka z dodatkiem szczypty cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu aż drożdże wyrosną.

Mąkę przesiać na tortownicę. Dodać do niej drożdże wyrośnięte w mleku z dodatkiem cukru.

Do mąki z drożdżami dodać 2 łyżki oleju, a także jajko i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić.

Ciasto na pizzę pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczkę i poczekać aż wyrośnie.

Ciasto można rozwałkować na grubość około pół centymetra. Z ciasta można wykroić przy pomocą krążki, które następnie można przy pomocy drewnianej łyżki albo dłoni delikatnie porozciągać.

Placki na pizzę można porozkładać na natłuszczonej i przyprószonej mąką blasze.

Na pizzę można nałożyć składniki nadzienia. Tak przygotowane ciasto na pizzę wraz z dodatkami powinniśmy piec około 20 minut w temperaturze około 180 st. C.