Serniki

Serniki są charakterystycznymi wypiekami polskimi. Głównym składnikiem serników jest dobrze odciśnięty twaróg, który jest następnie uszlachetniony jajami, masłem i cukrem. Ciasto można wzbogacić dodatkiem rodzynek, skórki cytrynowej (albo pomarańczowej). Może także zawierać orzechy. Bywa, że spotykamy sernik z makiem (makosernik) lub sernik z galaretką.

Serniki można podzielić na pieczone i niepieczone. Sernik piecze się na spodzie z kruchego ciasta, także na spodzie z ciasta półkruchego, drożdżowego, jak i przygotowuje się go na herbatnikach, krakersach i opłatku.

Sernik w Polsce

Sernik to jedno z ulubionych polskich ciast. Serniki mogą nam się kojarzyć z wieloma uroczystościami: imieniny, urodziny, spotkania rodzinne, imprezy firmowe, wesela, Boże Narodzenie, Wielkanoc – te wszystkie uroczystości są wspaniałą okazją, by zjeść to wyborne w smaku ciasto.

Serniki znane są w Polsce od dawna – a przynajmniej słodkości, które dzięki składnikom mogły w smaku przypominać sernik. Od wieków na wschodzie naszego kraju przygotowywano w okresie wielkanocnym ciasto zwane paschą. Pascha to deser, który składa się z twarogu oraz żółtek, który przypomina znane dziś serniki niepieczone. W XVII wieku znano przepis na deser nazywany arkas, który składał się z twarogu, cukru, różanej wódki i szafranu. W eleganckim postnym menu można było napotkać słodycze, desery, ciasta – tzw. wety (Jarosław Dumanowski, „Potrawy postne w kuchni staropolskiej”), którymi mogły być desery z sera.

Serniki gotowe

Jest to jedno z tych rodzajów ciasta, które chętnie kupujemy wychodząc do kawiarni czy piekarni – wystarczy spojrzeć na sklepowe witryny, które często prezentują więcej niż jeden rodzaj sernika. Ich mnogość tylko potwierdza popularność tego słodkiego przysmaku.

Serniki są przy tym ciastami dość ciężkimi, przez co ich cena za niewielki kawałek jest zwykle dość wysoka. Należy się tutaj zatrzymać i zastanowić nad składem sprzedawanych na masową skalę serników. Nie mówimy tu o serniku specjalnie wypiekanym dla dobrej restauracji albo o serniku domowym zamawianym w dobrej piekarni czy w firmie zajmującej się cateringiem. Mówimy tu o tańszych sernikach w mniej pewnych piekarniach czy sprzedawanych w supermarketach (szczególnie, jeśli posiadają one długi okres przydatności do spożycia).

W sernikach gotowych, sprzedawanych w sklepach (szczególnie w popularnych marketach) – jajka bywają zastępowane suszem jajecznym, masło bywa zastępowane olejem palmowym. Sernik dodatkowo może zawierać serwatkę/mleko w proszku, syrop glukozowo-fruktozowy, emulgatory, regulatory kwasowości i aromaty. Jakość składników zależy od piekarni, w której jest wytwarzany. Podsumowując: im tańszy, tym gorszej jakości składniki mogą znaleźć się w zakupionym serniku.

Warto więc może zjeść go rzadziej, ale zamówić z pewnego źródła lub przygotować samodzielnie z dobrej jakości składników – by mieć pewność, co znajduje się w środku?

Sernik domowy

Dla tych, którzy chcieliby poznać przepis na dobry sernik, przygotowaliśmy wiele przepisów na sernik – dla osób już wprawionych w przygotowanie sernika, jak i dla zupełnych nowicjuszy. Odkryj swój ulubiony.

Poznaj najlepsze przepisy na sernik na zimno.