Bardzo puszysty sernik

Puszysty sernik to sernik, który zachwyca puszystą fakturą i dosłownie rozpływa się w ustach. Przedstawiony przepis na bardzo puszysty sernik to sposób na ciasto, które zawsze się udaje. Warto wypróbować podany tutaj przepis podczas przygotowywania świątecznych wypieków. Sernik puszysty to wspaniałe ciasto na bazie kremowego serka, które może pojawić się na wigilijnym stole, ale już na pewno powinno pojawić się jako wielkanocny deser. Jest to idealne ciasto na każdą specjalną okazję.

Przepis na puszysty sernik

Składniki:

  • biszkopty | 100 g
  • masło | 3 łyżki
  • serek ricotta | 500 g (ewentualnie inny serek kremowy)
  • cukier biały | 200 g
  • jaja | 4 sztuki
  • rum | 50 ml (ewentualnie likier pomarańczowy)
  • skórka pomarańczowa kandyzowana | 2 łyżki
  • cukier waniliowy | 1 łyżka
  • suche drożdże | 1 łyżeczka
  • cukier puder | 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Biszkopty kruszymy, a następnie ugniatamy je widelcem z masłem.

Na dno oraz boki tortownicy wykładamy papier do pieczenia.

Na spód tortownicy kładziemy ugniecione z masłem biszkopty – tak, aby przykryły równomiernie dno. Warstwę biszkoptów z masłem staramy się wyrównać.

Siekamy skórkę pomarańczową.

Przygotowujemy jajka oddzielając żółtka od białek.

Żółtka jaj ucieramy z białym cukrem. Dodajemy suche drożdże, serek ricotta (albo alternatywnie inny kremowy serek), cukier waniliowy i posiekaną skórkę pomarańczową. Dolewamy rum albo likier pomarańczowy. Całość składników powstającej masy serowej bardzo dokładnie ucieramy.

Białka jaj należy ubić na sztywną pianę.

Ubitą sztywną pianę z białek jaj należy delikatnie mieszać z masą serową.

Po dokładnym wymieszaniu masy serowej z białkami jaj otrzymujemy masę na puszysty sernik. Całość wylewamy na rozkruszone biszkopty w tortownicy.

Tortownicę z ciastem na sernik puszysty wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę.

Gdy sernik wiedeński jest już upieczony, studzimy go, wkładamy do lodówki, aby całkiem uległ schłodzeniu, po czym posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto to kroimy na trójkątne porcje i podajemy.

Wspaniale smakuje samodzielnie, z dodatkiem świeżych owoców, a także z porcją lodów waniliowych. Można go także polać rozpuszczoną gorącą czekoladą.