Sernik na zimno

Sernik na zimno to jedno z popularniejszych i najbardziej lubianych ciast w Polsce. Jest ono cudownym w smaku ciastem, które nie wymaga pieczenia.

Sernik na zimno to także jedno z tych ciast, którego przygotowanie powinny wypróbować osoby, które nie czują się pewnie podczas obsługi piekarnika. Jest także dobrą alternatywą, gdy piekarnik sprawia psikusy (lub zwyczajnie się zepsuł), a my chcemy uraczyć rodzinę, przyjaciół albo znajomych słodkim ciastem.

Przedstawiamy dwa doskonałe przepisy na sernik na zimno. Jeden z nich to przepis na sernik z galaretką z białym serem przygotowany na zimno, do którego używamy całych jaj. Drugi to sposób na sernik na zimno z owocową galaretką i z serkiem homogenizowanym, do którego przygotowania używamy tylko żółtek jaj. Oba przepisy wykorzystują jako podstawę sernika herbatniki.

Przepis na sernik na zimno z białym serem

Składniki:

  • ser biały | 500 g (chudy albo tłusty)
  • cukier puder | 500 g (2,5 szklanki)
  • masło | 250 g
  • jaja | 3 sztuki
  • mleko | 250 g (1 szklanka, najlepiej świeże)
  • galaretka owocowa | 100 g
  • herbatniki | 150 g
  • żelatyna | 15 g (2 łyżeczki)
  • bakalie | 100 g (orzechy, rodzynki)
  • cukier waniliowy | 16 g (2 łyżeczki, wanilinowy)

Sposób przygotowania sernika na zimno:

Do przygotowania sernika na zimno będzie potrzebny ser biały – tłusty lub chudy. Dobieramy go w zależności od tego, czy wolimy uzyskać sernik bardziej lub mniej kaloryczny. Potrzebny będzie także cukier waniliowy, choć w sklepach spotkamy raczej cukier wanilinowy. Biały ser należy zemleć razem z cukrem waniliowym (wanilinowym).

3 całe jaja, 0,5 kg cukru pudru oraz 250 g masła utrzeć. Ucierać do momentu otrzymania puszystej masy.

Do masy z jaj, cukru pudru i masła dodać ser biały z cukrem waniliowym. Dorzucić orzechy i rodzynki. Całość bardzo dokładnie wymieszać, by składniki masy serowej były równomiernie rozprowadzone.

Przygotowujemy galaretkę owocową według przepisu z opakowania. Pozostawiamy ją do ostudzenia, ale musimy zwracać uwagę, aby nie zastygła.

Mleko (najlepiej świeże) podgrzewamy aż będzie gorące.

Żelatynę zalewamy goracym mlekiem i intensywnie mieszamy. Czekamy aż żelatyna rozpuszczona w mleku się ostudzi (ale nie zastygnie).

Ostudzoną żelatynę dodajemy do otrzymanej wcześniej masy serowej. Lekko mieszamy.

Na dnie tortownicy lub blachy układamy herbatniki.

Zalewamy herbatniki masą serową tak, aby góra tortownicy lub blachy miała pozostawione około 1,5-2cm wolnej powierzchni.

Kiedy galaretka owocowa jest chłodna i zaczyna powolutku krzepnąć, należy ją równomiernie wylać na całej powierzchni masy serowej.

Sernik na zimno należy odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny.

Zaleca się przechowywanie sernika w lodówce.

Uwaga! Po wylaniu galaretki owocowej na powierzchnię sernika, można go posypać owocami (osuszonymi, by galaretka się nie rozcieńczyła, co mogłoby zakłócić jej krzepnięcie). Owocami mogą być jagody, borówki, maliny, poziomki, truskawki i inne. W razie zastosowania bardzo soczystych owoców, do galaretki owocowej można dodać podczas jej przygotowywania odrobinę mniej wody.

Z podanego przepisu otrzymamy około 2,3 kg ciasta.

Sernik na zimno z serkiem homogenizowanym

Składniki: 

  • serek homogenizowany | 750 g
  • masło | 250 g
  • cukier puder | 300 g (1,5 szklanki)
  • żółtka jaj | 6 sztuk
  • żelatyna | 15 g (ok. 2 łyżeczek)
  • galaretka owocowa | 100 g
  • mleko | 380 g (ok. 1,5 szklanki, najlepiej świeże)
  • herbatniki | 150 g
  • olejek waniliowy | 1 g (1/3 łyżeczki, olejek wanilinowy)
  • bakalie | 100 g (orzechy, rodzynki)

Sposób przygotowania: 

Sernik na zimno zaczynamy przygotowywać ucierając masło z cukrem pudrem oraz dodając stopniowo w czasie ucierania po 1 żółtku. Ucieramy masę do momentu aż użyjemy wszystkich sześciu żółtek, a masa będzie jednolita.

Do masy na sernik dodajemy olejek waniliowy (bardziej prawdopodobne jest znalezienie w sklepach olejku wanilinowego), a także serka homogenizowanego. Powstałą masę serową mieszamy.

Przygotowujemy ulubioną galaretkę owocową według przepisu z opakowania. Pozostawiamy ją do ostudzenia. Ważne jest, by galaretka nie zastygła.

Mleko podgrzewamy aż będzie gorące i umożliwi rozpuszczenie żelatyny. W tym celu żelatynę i gorące mleko intensywnie mieszamy wspierając proces rozpuszczania. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym chłodne mleko z rozpuszczoną żelatyną dodajemy do masy serowej.

Masę serową dokładnie mieszamy, dodając do niej również bakalie – orzechy i rodzynki.

Na dno tortownicy (albo innej blachy do ciasta) układamy herbatniki.

Na ułożone na dnie tortownicy (lub innej blachy) herbatniki wylewamy masę serową. Rozprowadzamy masę po całej powierzchni pamiętając o pozostawieniu ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni licząc od góry tortownicy.

Pozostawioną wolną powierzchnię powyżej masy serowej zalewamy chłodną i lekko krzepnącą galaretką owocową. Możemy w niej umieścić osuszone ulubione owoce takie jak jagody, borówki, maliny czy truskawki.

Sernik na zimno pozostawiamy na 3 godziny w chłodnym miejscu, aby ciasto z galaretką stężało.

Z otrzymanych składników uzyskamy około 2,7 kg ciasta.

Smacznego!

Poznaj także inne przepisy na serniki.