Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to wykwintny sernik, który jest uznawany za jedno z najsmaczniejszych ciast. Zaprezentowany pierwszy przepis na sernik wiedeński zakłada użycie 12 jaj w trakcie przygotowywania ciasta.

Przepis na sernik wiedeński z 12 jaj

Składniki:

  • mąka | 150 g
  • masło | 150 g
  • cukier puder | 250 g
  • twaróg | 800 g
  • jajka | 12 sztuk
  • cukier wanilinowy | 1 łyżka
  • rodzynki | 50 g
  • skórka pomarańczowa kandyzowana | 50 g
  • sól
  • cukier puder | (posypka, ewentualnie polewa czekoladowa)

Sposób przygotowania sernika wiedeńskiego z 12 jaj:

Mąkę przesiewamy na tortownicę.

Oddzielamy 100 g masła i siekamy je z mąką, odrobiną soli oraz 50 g cukru pudru. Jeśli powstają grudki, rozcieramy je palcami. Zagniatamy powstające ciasto i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Po upływie 15 minut ciasto jest wystarczająco schłodzone, więc wyjmujemy je z lodówki.

Ciasto na sernik wiedeński rozwałkowujemy tak, by przykryło ono dno tortownicy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i na to umieszczamy rozwałkowane ciasto.

Ciasto nakłuwamy widelcem.

Tortownicę z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na czas 10 minut.

Twaróg na sernik mielimy i przecieramy przez sito.

Jajka rozbijamy rozdzielając białka od żółtek. Ważne jest, by każde jajo sprawdzić, aby zapobiec wrzuceniu do masy na sernik zepsutego jaja.

Pozostałe 50 g masła ucieramy dodając do niego pojedynczo żółtka jaj. Żółtka najlepiej dodawać jedno po drugim – dopiero po utarciu poprzedniego jaja z masłem. Mamy tym sposobem pewność, że są one dobrze utarte. Czynność powtarzamy do momentu aż zużyjemy wszystkie 12 żółtek jaj.

Do żółtek utartych z masłem dodajemy resztę cukru pudru (200 g), a także cukier wanilinowy. Małymi porcjami zaczynamy dodawać ser. Wszystko razem dokładnie ucieramy.

Skórkę pomarańczową należy posiekać.

Rodzynki opłukujemy. Można je również wcześniej zalać wrzątkiem, by stały się pulchniejsze. Następnie rodzynki dokładnie osuszamy.

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.

Do utartej masy serowej dodajemy posiekaną skórkę pomarańczową, dokładnie osuszone rodzynki oraz ubitą sztywną pianę z białek jaj. Całość delikatnie mieszamy.

Masę na sernik po wiedeńsku przekładamy do tortownicy na wcześniej podpieczone ciasto.

Sernik umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C na czas jednej godziny (1h).

Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem albo polewą czekoladową.

Gotowy sernik wiedeński kroimy tak jakbyśmy kroili tort, czyli na trójkątne porcje (zaczynając od środka).

Uwaga! Jeśli chcemy, aby ciasto na sernik było bardziej puszyste, do masy możemy dodać ok. 15 g proszku do pieczenia albo 20 g drożdży.