Naleśniki

Naleśniki to smaczne i bardzo proste w przygotowaniu danie. Podstawowy przepis na naleśniki składa się głównie z mąki, jaj, mleka i szczypty soli oraz cukru. Istnieją również inne naleśnikowe „fantazje”, które są smaczne, choć często odbiegają od klasycznej faktury ciasta i smaku. Inne rodzaje naleśników są szczególnie ważne dla alergików – mamy tu głównie na myśli alergie na gluten, na mleko, na jaja.

W naleśnikach najważniejszy jest przepis na ciasto naleśnikowe. Klasycznie ciasto naleśnikowe smażymy, można je również zapiekać. Do usmażonych naleśników dodaje się rozmaite farsze, nadzienia, które uzupełniają charakterystyczny, choć dość neutralny smak ciasta. Farsze i nadzienia do naleśników mogą być owocowe, warzywne, grzybowe, mięsne lub mieszane. Naleśniki mogą być wytrawne albo podawane na słono lub na słodko. Naleśniki w tradycyjnej formie mogą być również posypane cukrem lub – podążając za zagraniczną modą – polane czekoladą albo klasycznym syropem klonowym. Mogą być też podawane z masłem, z bitą śmietaną albo z lodami. Można je podawać na płasko, również zrolowane (kształt walca, rulonu), pozawijane w kwadraty, poskładane na pół albo w ćwiartki.