Przepisy na naleśniki

Najlepsze przepisy na naleśniki

Łatwy przepis na naleśniki

Składniki

  • mąka pszenna | 6 łyżek (czubatych)
  • jajko | 2 sztuki
  • mleko | 1 szklanka
  • sól | szczypta
  • cukier | szczypta
  • olej | do smażenia

Najłatwiejszy przepis na naleśniki

Mąkę, jajka, mleko umieścić w misce i dokładnie wymieszać, aby nie było żadnych grudek.

Ciasto można wstawić na pół godziny do lodówki, po którym to czasie należy je ponownie wymieszać. Można jednak piec naleśniki od razu.

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej, rozprowadzamy po patelni. Na środek patelni wylewamy nieco ciasta naleśnikowego i szybkim ruchem staramy się je rozprowadzić na powierzchni patelni. Od ilości wylanego ciasta będzie zależeć grubość naleśnika, jak i jego stopień upieczenia. Warto spróbować z mniejszą ilością ciasta, a jeśli naleśnik wyjdzie za mały albo za cienki niż byśmy chcieli, przy kolejnym naleśniku można rozprowadzić więcej ciasta.