Przepis na faworki

Faworki – inaczej chrusty lub chruściki, to słodki smakołyk smażony na tłuszczu, który kojarzy się z karnawałem. W skład ciasta na faworki wchodzą składniki takie jak mąka, żółtka, całe jaja, także masło śmietana, spirytus albo ocet.

Jak zrobić faworki?

Składniki ciasta na faworki powinny zostać ze sobą dokładnie wymieszane. Konsystencja ciasta na chruściki powinna przypominać ciasto pierogowe.

Po wymieszaniu ciasto należy wybijać wałkiem – tak długo, aż po przekrojeniu będą widoczne pęcherzyki powietrza – wtedy ciasto należy schłodzić.

Po schłodzeniu ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane, a następnie pokrojone w ukośne paski. Po nacięciu paski te należy przekładać.

W tym czasie należy przygotować garnek z tłuszczem albo głęboką patelnię, na której temperatura rozgrzanego tłuszczu będzie w granicach 150-190 st. C. Chrusty należy smażyć z obu stron.

Po usmażeniu, chruściki należy osączyć z tłuszczu i obsypać cukrem pudrem, który może być wymieszany z cukrem waniliowym, co zapewni im przyjemny, waniliowy aromat.

Gotowe faworki są bardzo kruche i delikatne – zawdzięczają to dużej zawartości żółtek.