Przepis na pączki

Pączki to przekąska, której trudno jest sobie odmówić. Smaczne, pulchne, lekko słodkie ciasto o cudownym charakterystycznym, drożdżowym aromacie, z delikatnie spieczoną skórką otoczoną lukrem lub cukrem pudrem, z przepyszcznym, słodkim lub słodko-kwaśnym nadzieniem.

Pączki to smakołyki, które powstają z ciasta drożdżowego – dobrze spulchnionego, lekkiego. Dodatkowo do pączków mogą zostać dodane składniki takie jak odrobina alkoholu, kwasku cytrynowego albo octu, które sprawiają, że białko mąki i jaj ulega ścięciu. Chroni to pączki przed nadmierną ilością tłuszczu, który wchłonąłby się bez tych dodatków do ciasta. W zależności od jakości dodanych żółtek, a także rodzaju mąki, która została użyta do przygotowania pączków – otrzymamy różną jakość ciasta na pączki. Mąka do przygotowania pączków powinna zawierać wiele glutenu, dlatego mąka krupczatka jest bardzo dobrym rodzajem mąki do przygotowania pączków.

Pączki nie byłyby zapewne tak uwielbiane, gdyby nie nadzienie. Klasycznie nadziewa się je marmoladą, konfiturami lub powidłami. Inne spotykane nadzienia to ajerkoniak, masy budyniowe i inne. Pączki smaży się z obu stron w dużej ilości tłuszczu w temperaturze około 150-190 st. C. Po odsączeniu z nich nadmiaru tłuszczu, posypuje się je cukrem pudrem albo lukrem.