Przepis na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane, znane również jako placki kartoflane albo plindze – jest to proste danie powstające z ziemniaków – bardzo popularne w polskiej kuchni.

Ciasto na placki ziemniaczane jest smażone na tłuszczu – może to być olej lub smalec. W wersji wytrawnej, do ciasta dodaje się starte na tarce surowe ziemniaki i cebulę, jajka, mąkę i sól. Do placków ziemniaczanych podawanych na słodko, często pomija się cebulę (choć niektórzy lubią placki na słodko przygotowywane wraz z cebulą). Do ciasta można dodać przyprawy takie jak pieprz czy majeranek. Niektórzy eksperymentują również z innymi przyprawami, które dodają ostrego smaku lub zmieniają kolorystykę placków. Niektóre przepisy na placki ziemniaczane podają, że starte ziemniaki wraz z cebulą należy zalać wrzącym mlekiem.

Placki ziemniaczane smakują najlepiej zaraz po przyrządzeniu – są wówczas bardzo chrupiące i aromatyczne. Można je podawać w wersji najprostszej – tj. posypane cukrem (na słodko) albo dodatkowo osolone (na słono), ale zwykle na gotowe placki podaje się rozmaite sosy, gulasz mięsny, gulasz warzywny. Znane są także placki z kwaśną lub ze słodką śmietaną, z twarogiem. Można też nałożyć na nie szczególnie znany w Wielkopolsce gzik. Smaczne są również z konfiturami czy z musem owocowym.