Szarlotki

Szarlotka to ciasto, które w swym podstawowym składzie zawierają jabłka, choć niekiedy są one zastępowane gruszkami, brzoskwiniami, morelami i innymi typami owoców – tu tkwi jedna z różnic pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem. W skład jabłecznika, jak sama nazwa wskazuje, jabłka nie powinny być zastępowane innymi owocami. Szarlotka od jabłecznika różni się także ciastem, które zwykle jest kruche lub półkruche. Jabłecznik często posiada jako podstawę biszkopt, ciasto francuskie albo ciasto drożdżowe. Po polsku szarlotkę nazywamy często ciastem z jabłkami.

Polska nazwa placka z jabłkami, który obecnie nazywamy szarlotką pochodzi od charlotte – gęstej masy z owoców, która była obłożona grzankami z chleba oraz zapieczona w piecu. W pierwszej połowie XIX wieku wielki kucharz francuski Marie Antoine Carême przyrządził deser, który nazwał charlotte, russe. Deser ten zawierał zastudzony krem w formie, która była wyłożona biszkoptami. Powiadają, że danie to zostało stworzone specjalnie dla jego pracodawcy, którym był car Aleksander I. Charlotta (Aleksandra Fiodorowna znana jako Charlotta Pruska), od której imienia pochodzi nazwa deseru, była szwagierką cara – późniejszą carycą. Kucharz Marie Antoine Carême był bardzo popularny, więc deser ten trafił także do Polski. W książkach kucharskich z tamtego okresu można odnaleźć przepisy na desery zwane charlotte, które mają niewiele wspólnego ze znaną nam szarlotką.

Poznaj smaczny przepis na szarlotkę tradycyjną.