Przepis na szarlotkę

Szarlotka to jedno z tych ciast, które kojarzą się z ciepłem domowego ogniska. Poznaj kilka najlepszych przepisów na szarlotkę – wśród nich: przepis na szarlotkę tradycyjną, jak i na kruchy placek z jabłkami. Niech zapach świeżo upieczonej, smacznej szarlotki wypełni Twój dom. 

Szarlotka tradycyjna

Składniki:

Ciasto na szarlotkę

  • 2 szklanki mąki krupczatki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 0,75 szklanki cukru pudru,
  • 1 jajo,
  • 0,5 torebki cukru waniliowego,
  • sól

Dodatkowo

  • 0,5 jaja do posmarowania ciasta,

Nadzienie szarlotki

  • 1 kg jabłek,
  • 0,5 szklanki cukru kryształu,
  • 0,5 torebki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka tartej bułki

Posypka szarlotki

  • 1 łyżka cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania:

Mąkę krupczatkę na ciasto na szarlotkę przesiać przez sito. Następnie do mąki dodać proszek do pieczenia. Zamieszać.

Dodać margarynę, którą dokładnie należy posiekać nożem.

Jajo wybić na talerzyk i dodać do powstającego ciasta. Dodać cukier puder (3/4 szklanki) i pół torebki cukru waniliowego. Dodać szczyptę soli.

Całość wymieszać nożem, siekając margarynę na jeszcze mniejsze kawałki, obtaczając je pozostałymi składnikami.

Ciasto zagnieść ręką i umieścić na 10 minut w lodówce.

Na stolnicę wysypać trochę mąki. Rozwałkować na niej ciasto, by miało grubość ok. 0,5 cm. Podzielić ciasto na dwa blaty.

Jeden z blatów ciasta przełożyć na blachę. Ciastem wyłożyć dno oraz boki blachy. Ciasto na szarlotkę ponakłuwać widelcem w wielu miejscach.

Pół jajka rozmącić i posmarować nim powierzchnię ciasta na szarlotkę rozłożonego na blasze.

Piekarnik ustawić na temperaturę około 200 st. C. Włożyć blachę z ciastem i podpiec na jasnozłoty kolor.

Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki lub ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.

Jabłka zetrzeć na grubej tarce.

Do startych jabłek dodać pół szklanki cukru, pół torebki cukru waniliowego oraz łyżeczkę bułki tartej. Wymieszać bardzo dokładnie.

Na podpieczonym gorącym cieście rozsmarować równą warstwę startych jabłek.

Na powierzchni jabłek, ułożyć drugi blat ciasta na szarlotkę, dokładnie dociskając brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem.

Blachę z ciastem na szarlotkę ponownie włożyć do gorącego piekarnika o temperaturze 200 st. C. Szarlotka powinna się piec na złoty kolor.

Upieczona oraz ostudzona szarlotka powinna zostać pokrojona na kwadraty, a następnie posypana cukrem pudrem.

Gotowe!