Torty

Torty to ciasta, które są bardzo wystawnymi wypiekami. Zwykle są bogato udekorowane i podawane podczas ważnych uroczystości. Tort często podaje się z okazji takich uroczystości jak urodziny, imieniny, wesela.

Tort składa się standardowo z trzech kluczowych elementów: podstawy tortowej, masy oraz z dekoracyjnego wykończenia (lukru, masy, dekoracji). Podstawa tortu jest pieczona w tortownicy, która nadaje ciastu kształt – bardzo często okrągły. Może być ona wykonana z ciasta biszkoptowego, piaskowego, makaronikowego, kruchego lub półkruchego.

Jak zrobić tort?

Zasady składania tortu są zwykle uniwersalne i powtarzają się przy rozmaitych przepisach.

Po pierwsze, podstawę tortu należy położyć na stabilnym podłoże – może to być duża deska do krojenia.

Następnie rozplanować nacięcia ciasta – w zależności od wysokości placka oraz rodzaju ciasta, ilość i grubość warstw będzie różna. Ciasto na tort można podzielić przykładowo w 2-3 miejscach, otrzymując 3-4 warstwy ciasta (zwykle są to krążki). Placek należy kroić przy pomocy długiego i ostrego noża. Jeśli przygotowujemy tort na bazie ciasta biszkoptowego, można też użyć naprężonej lnianej nitki. Przygotowując torty z ciasta biszkoptowego, powinniśmy je upiec dzień wcześniej, aby krojenie ciasta było łatwiejsze. Ciasto biszkoptowe kroi się łatwiej, gdy ostygło i delikatnie przeschło. Z tej samej przyczyny warto także przygotować dzień wcześniej podłoże z ciasta piaskowego.

Jeżeli spodnia część tortu ma się składać z ciasta kruchego, na którą będzie nakładane ciasto biszkoptowe, warto go posmarować galaretką owocową z porzeczki, malin albo marmoladą.

Krążki ciasta biszkoptowego oraz krążki ciasta piaskowego warto nasączać ponczem, który powinien zawierać wodę, cukier i alkohol (rum, koniak, białe wino). Poncz może też zawierać napar z kawy albo herbaty z cytryną – w zależności od rodzaju tortu i jego przeznaczenia.

Każdy krążek po nasączeniu ponczem powinniśmy posmarować przygotowaną masą do tortu.

Krążki tortu powinny być nakładane jeden na drugi – tak, aby na samym końcu, na górze tortu położyć spód biszkoptu – spieczoną warstwą na zewnątrz.

Podczas składania tortu, na każdy krążek nasączony ponczem oraz posmarowany masą tortową, można nakładać dodatki. Do dodatków należą np. bardzo drobno posiekane orzechy albo migdały, drobno pokrojona czekolada – gorzka, mleczna albo biała, namoczone rodzynki, rodzynki nasączone rumem czy półówki wiśni w spirytusie bez pestek.

Tort po złożeniu można delikatnie przecisnąć deseczką i wyrównać boki – można je ostrożnie lekko ściąć noże, a wszelkie wgłębienia można uzupełnić ścinkami ciasta albo masą.

Powierzchnię tortu można posmarować masą lub lukrem. Jeśli zamierzamy lukrować tort, warto przed lukrowaniem bardzo cienko powlec powierzchnię tortu rozgrzaną marmoladą, aby otrzymać połysk i elastyczność lukru.

Tort można udekorować orzechami, bakaliami, owocami kandyzowanymi, osączonymi owocami z konfitur, ozdobnie nałożoną masą, lukrem, ozdobami i figurkami z czekolady, cukru albo marcepanu.

Poznaj łatwy przepis na tort.