Przepis na tort

Łatwy przepis na tort

Składniki:
mąka pszenna | 1 szklanka (170 g)
kasza manna | 1 szklanka (150 g)
cukier | 1 szklanka (250 g)
masło (margaryna) | 130 g
proszek do pieczenia | 0,5 łyżeczki (8 g)
jabłka | 1kg
cynamon | 1 łyżeczka (5 g)
tłuszcz do posmarowania tortownicy | 1 łyżka (20 g)

Polewa tortu:
mleko | 3 łyżki (30 g)
cukier puder | 0,5 szklanki (100 g)
starta skórka z cytryny | 1 płaska łyżeczka (10 g)

Przygotowanie ciasta na tort:

Składniki takie jak mąka pszenna tarta, kasza manna, cukier, proszek do pieczenia należy umieścić w jednym naczyniu i dokładnie wymieszać.

Umyć jabłka, obrać je i zatrzeć na tarce.

Tortownicę o średniej wielkości należy posmarować tłuszczem do smarowania.

Do tortownicy należy nałożyć warstwę ciasta. Następnie należy nałożyć warstwę startych jabłek. Kolejną warstwą powinna być warstwa ciasta, a następnie znów warstwa jabłek. Ostatnią warstwą powinna być warstwa ciasta.

Na wierzch ciasta umieścić masło (albo margarynę), które należy zetrzeć w postaci wiórków (np. nożykiem).

Tort włożyć do średnio gorącego piekarnika, tj. o temperaturze około 190 st. C. Tort należy piec przez okres około 46-60 minut.

Polewa na ciasto:

Składniki polewy do tortu, tj. mleko, cukier puder oraz startą skórkę z cytryny należy bardzo dokładnie wymieszać.

Gorący tort należy polać polewą na ciasto i pozostawić aż ostygnie.