Dania z kapusty

Kapusty odgrywa w kuchni dość istotną rolę. Na wiele tradycyjnych przepisów składa się właśnie kapusta: zasmażana, duszona, gotowana, kapusta może być także kiszona albo dodawana do sałatek w formie surowej. Kapustą owijamy niektóre dania mięsne lub dania wegetariańskie. Dania z kapusty cieszą się bardzo dużą popularnością w czasie polskich świąt. Jest nieodłącznym składnikiem dań wigilijnych takich jak kapusta z grochem, kapusta z grzybami czy bigos wigilijny.

Wiele odmian kapusty uprawiano już w czasach starożytnych. Kapusta biała i czerwona były znane w Polsce w średniowieczu, jednak dobrze dziś znaną kapustę głowiastą, która jest szczególnie popularna w polskiej kuchni wyhodowano dopiero w XVI wieku (dokonali tego Holendrzy). W Polsce kapusta głowiasta zaczęła być popularna jeszcze później – aż w XVIII wieku wyparła ona wcześniej wspomnianą kapustę białą i czerwoną.