Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Kapustę z grzybami można podawać jako dodatek do mięs, ryb, kiełbas. Jest ona przygotowywana z kapusty kiszonej, a grzyby suszone, które dodaje się do kapusty to np. podgrzybki. Jeśli pokroić kapustę z grzybami bardzo drobno, może ona być dodana jako farsz do pierogów z kapustą i grzybami czy farsz na uszka postne.

Przepis na kapustę z grzybami

Składniki:

  • kapusta kiszona | 1 kg
  • grzyby suszone | 250 g
  • cebula | 1 sztuka (duża)
  • olej rzepakowy | 5 łyżek
  • liść laurowy | 2 liście
  • sól | (do smaku)
  • pieprz | (do smaku)
  • woda | 3/4 szklanki (wrzątek, do zalania grzybów)

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby należy zalać wrzątkiem. Pozostawić zamoczone grzyby pod przykryciem na kilka godzin. Grzyby odcisnąć z wody, po czym pokroić je w paski. Wodę po zalaniu grzybów pozostawić na później.

Kapusta kiszona powinna zostać odciśnięta z soku. Warto pozostawić sok z kiszonej kapusty na później. Jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna, powinno się ją lekko przepłukać i znów odcisnąć. Garści kapusty kroić w paski o grubości ok. 1 cm, by była drobniejsza i łatwiejsza do jedzenia. Pokrojoną kapustę odcisnąć ostatni raz i odłożyć na później.

Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę.

Wlać na patelnię 2 łyżki oleju rzepakowego, rozgrzać patelnię i delikatnie zarumienić cebulę. Dodać kapustę kiszoną, wymieszać z cebulą i podlać odrobiną wody po grzybach. Całość przełożyć do garnka.

Do znajdującej się w garnku pokrojonej kapusty kiszonej z cebulą, należy dodać pozostałe składniki, tj. pokrojone grzyby, liście laurowe, resztę oleju rzepakowego (3 łyżki). Dodać sól i pieprz do smaku. Całość podlać odrobiną wody po zamoczonych grzybach. Jeśli całości brakuje nieco kwaskowego posmaku, można też podlać wodą po kapuście kiszonej.

Gotować przez ok. 40 minut. Całość należy dość często mieszać, by kapusta z grzybami się nie przypaliła.

Kapusta z grzybami smakuje najlepiej podana na gorąco. Kapustę z grzybami można jeść jako dodatek do innych potraw, np. mięs, kiełbas, smażonych ryb, jak i jako osobne danie z kawałkiem smacznego pieczywa.

Pokrojona bardzo drobno kapusta z grzybami może mieć zastosowanie jako farsz do pierogów albo uszek wigilijnych.