Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana to jeden z najlepszych obiadowych dodatków. Wyśmienicie komponuje się z dziczyzną oraz z mięsem wołowym.

Przepis na kapustę zasmażaną

Składniki:

czerwona kapusta | 1 kg

słonina | 60 g

czerwona cebula | 200 g

mąka ziemniaczana | 1 łyżka

sól | szczypta

pieprz | szczypta

sok z cytryny | odrobina (do skropienia)

cukier | szczypta (wedle upodobania)

Sposób przygotowania: 

Klasyczna kapusta zasmażana w swym składzie zawiera czerwoną kapustę, którą należy odpowiednio przygotować. Najpierw czerwona kapusta powinna zostać opłukana, po czym należy usunąć wszystkie zwiędłe liście kapusty. Następnie kapustę kroimy na ćwiartki i usuwamy z niej głąb. Kapustę ponownie płuczemy, po czym szatkujemy, sparzamy wrzątkiem i odciskamy. Wkładamy do garnka.

Płuczemy słoninę, a następnie kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni aż się wytopi z niej tłuszcz.

Skwarki dodajemy do z garnka z kapustą. Wlewamy ok. 200 ml wody (mniej niż szklanka), po czym na niewielkim ogniu dusimy przez 30 minut.

Obieramy cebule i kroimy w cienkie plasterki. Umieszczamy na patelni z wytopionym ze słoniny tłuszczem i smażymy do momentu, gdy plasterki cebuli się zaczną rumienić.

Zawartość patelni dodajemy do kapusty. Doprawiamy całość solą i pieprzem, a także sokiem z cytryny i wedle upodobania także cukrem.

Mąkę należy rozpuścić w około 50 ml zimnej wody (około 1/5 szklanki). Mieszaninę wody z mąką wlewamy do kapusty.

Czerwona kapusta powinna się dusić przez około 10 minut. W tym czasie należy ją także mieszać.

Często kapustę zasmażaną podaje się z rozmaitymi rodzajami mięsa. Przykładowo zasmażana kapusta doskonale pasuje podana z mięsem wołowym, ale przede wszystkim z dziczyzną. Szczególnie dobrze smakuje podana z mięsem kaczki oraz z mięsem gęsi.