Gołąbki

Gołąbki to bardzo lubiane w polskich domach danie z kapusty. Inne składniki tej potrawy to kasza lub ryżu i mięso mielone. W kuchni staropolskiej znane były wspaniałe w smaku gołąbki z kapusty kwaszonej w całych główkach. Zawierały one farsze z grzybów, ryżu, kaszy, także sera, grochu, mięsa, kiełbasy, szynki, itd. Z identycznych składników przygotowywano dawniej dobrze znaną kapustę faszerowaną w całych główkach. Obecnie popularnością cieszą się przepisy na gołąbki z kapusty włoskiej albo gołąbki z kapusty białej.

Jak zrobić gołąbki?

Poznasz ogólną zasadę tego, jak się robi gołąbki. Przepisy na farsz do gołąbków, jak i sposób ich gotowania lub pieczenia znajdziesz w naszych dokładniejszych przepisach na różne rodzaje gołąbków. Poniżej dowiesz się jak przygotować i sparzyć kapustę oraz jak postępować z farszem i kapustą podczas formowania, tj. zawijania gołąbków.

Z dużej główki kapusty usuń wierzchnie liście, szczególnie istotne jest usunięcie zwiędłych liści.

Kapustę płuczemy. Wycinamy i usuwamy głąb. Bardzo ostrożnie i delikatnie rozdzielamy liście od siebie uważając, aby się nie porozrywały.

W tzw. międzyczasie przygotowujemy garnek z wrzątkiem, który solimy.

Rozdzielone liście kapusty wrzucamy kolejno na wrzątek. Po około 2-3 minutach gotowania liście kapusty wyjmujemy, rozkładamy np. na stolnicy. Liście osuszamy i studzimy.

Z każdego liścia ścinamy grube nerwy w taki sposób, aby liście były płaskie.

Do faszerowania gołąbków wybieramy najładniejsze z liści.

Bierzemy przygotowany wcześniej farsz do gołąbków. Z farszu wyjmujemy kulkę, którą następnie delikatnie rolujemy, by przypominała mały walec o średnicy około 3 cm. Uformowany farsz do gołąbków układamy na środku każdego liścia.

Jak zawijać gołąbki? Dwa boki liścia kapusty nakładamy na mniejsze boki farszu, a następnie rolujemy.

Na dnie garnka rozkładamy liście, które pozostały z kapusty – te których nie wykorzystaliśmy do zrobienia gołąbków.

Gołąbki układamy ciasno w garnku, aby się nie porozpadały w trakcie gotowania.

Szczegóły na temat tego, w jaki sposób i jak długo gotować gołąbki, jakie mięso jest potrzebne do przygotowania farszu – poznasz studiując nasze przepisy. Zapraszamy też do zapoznania się z przepisem na gołąbki bez zawijania.