Jajka

Jajka pojawiają się jako jeden z głównych składników wielu przepisów kuchni polskiej. Jaja stanowią też często potrawę samą w sobie – jak na przykład jajka faszerowane, jajka sadzone. Bardzo popularne są jajka gotowane, np. jajka po wiedeńsku, w sosie tatarskim, jajka kminkowe, itd. Sztuką jest także przygotowanie jajek na miękko lub miękko. Istnieje wiele różnych rodzajów jajek, jednak w Polsce głównie spożywa się jaja kurze i jaja przepiórcze, rzadziej kacze.

Poznaj przepisy na potrawy, w których motywem przewodnim są jajka takie jak jajecznica, która stanowi jedną z pierwszych potraw, których uczymy się podczas pierwszych kroków stawianych w poznawaniu i doskonaleniu sztuki kulinarnej. Dość popularny jest także omlet, tzw. „grzybek”, który kojarzony jest zwykle z dodatkiem mąki do jajecznicy. Dodając mniej jajek, ciasto na omlet „grzybek”, szczególnie, jeśli dodamy do niego mleko – może przypominać ciasto, z którego przygotowujemy naleśniki. Innym rodzajem omletów są omlety bez mąki. Omlety mogą być podawane na słodko lub w wersji wytrawnej.