Jajka faszerowane

Poznaj przepisy na jajka faszerowane – jedną z ulubionych polskich potraw. Dowiedz się, jak przygotować najsmaczniejsze jajka faszerowane.

Przepis na jajka faszerowane po polsku

Składniki:

  • 12 jajek,
  • 4 łyżki śmietanki 30%,
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • 5 łyżek masła,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz

Ilość porcji: 5-6 porcji

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: Trudne

Sposób przygotowania: 

Uwaga! W poniższym przepisie wykorzystamy połówki skorupek jajek, więc warto uważać na skorupki. 

11 jajek wkładamy do osolonej wody i od momentu zagotowania, gotujemy je przez 9 minut.

Jaja wyjmujemy, oblewamy zimną wodą, suszymy.

Następnie ostrożnie przekrawamy każde z jaj na pół razem ze skorupką – tak, by nie uszkodzić skorupki. Aby skorupka nie ulegała niepożądanemu uszkodzeniu, przed przekrojeniem możemy nakłuć ją nożem wzdłuż linii cięcia.

Ze skorupek wyjmujemy zarówno białko i żółtko – wciąż uważając, by nie uszkodzić w trakcie tej czynności skorupki jajek.

Połówki skorupek zacowujemy, a ich brzegi możemy postarać się wyrównać nożyczkami.

Białka i żółtka jajek siekamy na drobno. Mieszamy je ze śmietaną oraz z drobno posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy sól i pieprz dla smaku. Przesmażamy je na łyżce masła. Następnie ucieramy je z surowym jajkiem.

Do skorupek nakładamy uzyskaną masę i wyrównujemy powierzchnię połówek faszerowanego jajka. Posypujemy powierzchnię bułką tartą.

Na patelni kładziemy resztę masła, a kiedy masło jest rozgrzane, układamy jajka farszem do dołu do czasu aż się zrumienią.

Jajka faszerowane są gotowe – można je śmiało podawać, najlepiej na gorąco.

Poznaj więcej przepisów na jaja faszerowane albo odkryj też inne przepisy na smaczne jajka.