Drinki

Słowo „drink” nie kojarzy się z kuchnią polską. W naszym polskim języku bardziej trafnym określeniem byłoby wyrażenie „koktajle alkoholowe”, choć to wyrażenie również pochodzi od angielskiego słowa „cocktail”. Spotyka się również określenie alkoholowe napoje mieszane, gdyż drinki są otrzymywane przez połączenie różnych rodzajów alkoholi, ale także płynów, które alkoholami nie są, a także przypraw i barwników.

Drinki (koktajle) mogą również występować w wersji bez alkoholu – jako drinki bezalkoholowe, np. jako koktajle owocowe, które nie zawierają alkoholu. Koktajle owocowe natomiast bardziej kojarzą się z napojami bezalkoholowymi powstałymi ze zmiksowanych owoców, które są nazywane smoothie (kolejne angielskie wyrażenie, które przyjęło się w języku polskim).

W okolicach XVI wieku alkohol, czyli w tamtym czasie spirytus winny, przestał być traktowany w Europie wyłącznie jako lek – stał się napitkiem. Do winnego spirytusu zaczęto dodawać rozmaite substancje wpływające na smak i aromat. Substancjami tymi były miód, zioła i korzenie. Dodawano także do alkoholu soki owocowe, a nawet mleko, śmietanę czy jajka. Pierwsze drinki zwykle przygotowywano na gorąco.

Obecnie rozróżniamy następujące rodzaje drinków:

  • koktajle gorące,
  • koktajle zimne,
  • aperitif,
  • shot – drinki o objętości do 50 ml,
  • short drink – drinki o objętości 60-100 ml,
  • long drink – drinki o objętości pow. 100 ml.