Kawa

Kawa to napój, który jest przyrządzany z ziaren kawowca – palonych, a następnie zmielonych lub poddanych procesowi instantyzacji. Kawa pochodzi z Etiopii, a Europę podbiła już w okolicach XVI wieku. Mówi się, że w Polsce kawa była znana od XVII wieku – od czasów Odsieczy Wiedeńskiej, kiedy to Jan III Sobieski zatrzymał Osmanów pod Wiedniem. Podobno właśnie wtedy wojska króla zdobyły również dość znaczne zapasy tureckiej kawy. Jednak kawa stała się popularna dopiero w XVIII wieku, kiedy otwarto w Warszawie pierwszą kawiarnię (1729). Kawa była znana w Polsce wcześniej niż herbata.

Kawa jest jedną z popularniejszych używek na świecie – do tego całkowicie legalną i powszechnie dostępną. Jest spożywana ze względu na smak, ale także stanowi najpopularniejsze źródło kofeiny. Napój ten działa pobudzająco, także przyspiesza przemianę materii. Przy tym zawiera także istotne dla zdrowia przeciwutleniacze, które są istotne, gdyż zapobiegają powstawaniu wolnych rodników w organizmie. Istnieje wiele przeciwstawnych wyników badań związanych ze spożyciem kawy. Niektóre badania podkreślają prozdrowotne i przedłużające życie właściwości kawy. Inne badania znów straszą szkodliwością spożycia kawy. Z wyników wypływa jednak główny wniosek, tj., że spożycie kawy jest szkodliwe dla zdrowia, gdy jest ona spożywana w zbyt dużych ilościach. Mniejsze ilości mogą wykazywać pewne działania prozdrowotne.