Pierogi

Pierogi to potrawa na myśl o której wielu Polakom cieknie ślinka. Są one nie tylko popularne w kuchni polskiej, o czym wspomnimy później, bowiem w wielu inny krajach ludzie przygotowują je według nieco odmiennych receptur – zarówno ciasta na pierogi, jak i jego wypełnienia. U nas najpopularniejsze są pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z serem, pierogi ruskie, jak i pierogi z owocami.

Pierogi to danie, które jest wykonane z ciasta gotowanego, pieczonego albo smażonego na głębokim tłuszczu. Cienko rozwałkowane ciasto na pierogi jest wypełnione rozmaitymi rodzajami nadzienia. Często są one podawane po dodatkowym przysmażeniu (szczególnie, jeśli nie zostały zjedzone bezpośrednio po ugotowaniu).

Potrawa ta jest znana nie tylko w naszej kuchni polskiej, ale również są one popularne w kuchni litewskiej, słowackiej, białoruskiej, ukraińskiej, rosyjskiej, ale także włoskiej, chińskiej i japońskiej.

Pierogi i ich historia

Prawdopodobnie w Polsce pierogi były znane już w XIII w., a sprowadzone zostały poprzez Ruś z Dalekiego Wschodu. Twiedzi się też natomiast, że oryginalnie zostały one sprowadzone do Włoch z Chin przez Marco Polo.

Nazwa „pierogi” pojawia się w drugiej połowie XVII w., natomiast w XIV-XVIII ma on często formę „pirogi”. Twierdzi się, że słowo to pochodzi od prasłowiańskiego wyrazu „pir” lub od staroruskiego zwrotu „piru”, tj. „uczta”. Warto też zwrócić uwagę na podobieństwo wyrazu „pierogi” do słowa „pie” (dobrze znane np. w Wielkiej Brytanii pieczone słodkie, słone lub pikantne ciasto z mąki i wody, wypełnione owocami albo mięsem).

W pierwszej połowie XIX wieku Łukasz Gołębiowski opisywał w „Domy i Dwory” polską kuchnię wspominając pierogi. Stwierdził w nich, że pierogi były popularne zarówno wśród „potraw ludu”, jak i wśród „średnich i wyższych osób”. Wspominał on, że tzw. „lud” spożywa pirogi (…) ruskie: z serem, kapustą, cebulą, czernicami albo makiem, natomiast zamożniejsi spożywają pirogi z serem zawijane, z mięsa gotowanego i posiekanego, albo z surowego z łojem w pierogach dopiero uwarzonego, jak litewskie kołduny, pirogi z kapustą, wiśniami, czereśniami, czernicami, włoskie ze szpinakiem czyli rawioły, z powidłami, leniwe, w których mąka z serem przetarta, pieczone ruskie, osmażane jak małdrzyki.

Poznaj przepis na najlepsze tradycyjne ciasto na pierogi, a także wiele przepisów na pierogi z rozmaitymi rodzajami farszu.