Przepis na ciasto na pierogi

Przepis na ciasto na pierogiCiasto na pierogi przygotowane według tradycyjnej receptury.

Pamiętaj! Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta na pierogi, przygotuj wcześniej farsz do pierogów. Wiele przepisów na smaczne nadzienie do pierogów znajdziesz na naszej stronie. Odkryj przepisy na pierogi.

Poniżej znajdziesz najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Na kolejnych stronach odkryjesz jeszcze więcej przepisów na smaczne ciasto na pierogi – według różnych receptur.

Najlepszy tradycyjny przepis na ciasto na pierogi

Przepis tradycyjny na ciasto na pierogi opcjonalnie może zawierać jajko i masło. Bez tych składników jest odpowiednie dla alergików przy występującej alergii na jajka lub mleko.

Składniki:

  • 400g mąki
  • około 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • jajko (opcjonalnie)
  • łyżka oleju (opcjonalnie)
  • masło (opcjonalnie)

Czas przygotowania: 60 minut + czas przygotowania farszu

Stopień trudności: Trudny

Sposób przygotowania:

Od 400g mąki odsypujemy 50g. Pozostałe 350g mąki przesiewamy prosto na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli. Opcjonalnie możemy dodać jajko. Do mąki powoli dolewamy wody, wyrabiając w tym czasie ciasto do momentu, aż stanie się ono lśniące, miękkie i przestanie przyklejać się do dłoni.

Ciasto na pierogi dzielimy na 3 lub 4 części i przykrywamy miseczką albo ściereczką, by nie wysychało.

Stolnicę podsypujemy odsypaną wcześniej mąką (niewielka ilość mająca zapobiec przywieraniu ciasta do stolnicy). Wykładamy na nią pierwszą część ciasta i rozwałkowujemy je na prostokątny płat o grubość ok. 2mm. Podczas rozwałkowywania ciasta nie jest wskazane zbytnie podsypywanie go mąką, ponieważ ciasto może zanadto stwardnieć, co wpłynie na miękkość i elastyczność gotowych pierogów, które smakują najlepiej, gdy są delikatne i miękkie.

Przy pomocy foremki do pierogów albo szklanki czy kieliszka (sugerowana średnica to 6-7cm), wykrawamy z ciasta krążki. Pozostałe wokół krążków skrawki niewykorzystanego ciasta zbieramy i dodajemy do jeszcze nierozwałkowanego ciasta.

Na każdy krążek ciasta na pierogi staramy się na samym środku ułożyć farsz. Należy tutaj uważać, by farsz nie stykał się z brzegiem krążka, gdyż utrudni to jego zlepienie. Ugniatamy farsz palcami i składamy krążek na pół nakładając na siebie brzegi krążka ciasta.

Mocno zlepiamy brzegi uzyskanych pierogów. Pomocna jest tutaj foremka do pierogów albo zwykły widelec, którego zębami możemy dla pewności ponaciskać brzegi pierogów. Jeśli pierogi nie zostaną dostatecznie zmielone, podczas gotowania może z nich wypłynąć farsz.

Odkładamy zlepione pierogi. W czasie przygotowywania pozostałych pierogów, te już zlepione można nakryć serwetką, by nie wysychały do momentu ich gotowania.

Następnie rozwałkowujemy kolejne części ciasta, wykrawamy z nich krążki, nakładamy na środek krążków farsz i lepimy kolejne pierogi, które układamy wśród wcześniej przygotowanych. Zakrywamy je również serwetką.

Gdy wykorzystamy całe ciasto na pierogi, możemy przejść do gotowania pierogów (oczywiście przy dobrej podzielności uwagi albo pomocy innej osoby, można zacząć gotować wcześniej). Pierogi należy gotować w dużej ilości wody. Do gotującej się wody dodajemy łyżkę oleju. Pierogi wrzucamy partiami do wrzątku, mieszamy, czekamy aż wypłyną na powierzchnię i od tego momentu gotujemy je 2-3 minuty.

Przy pomocy cedzaka lub specjalnej łyżki do pierogów, wyjmujemy ugotowane pierogi z wody, osączamy i wykładamy prosto na talerz gotowe do zjedzenia albo na później do naczynia typu miska, by uległy schłodzeniu (szczególnie, jeśli gotujemy więcej pierogów). W misce może znajdować się sklarowane masło, co pomoże zapobiec sklejaniu się ugotowanych i stygnących pierogów.

Pierogi można odgrzać smażąc je na złoty kolor na tłuszczu.

Smacznego!

Uwaga! Ciasto na pierogi dla alergików.

Jajko (albo samo żółtko) dodane do ciasta na pierogi wzmocni ciasto. Jeśli jednak jesteśmy uczuleni na jaja (alergia na jajka to jedna z częściej spotykanych chorób alergicznych, jest drugą najczęściej występującą alergią pokarmową u małych dzieci) albo chcemy, by ciasto było delikatniejsze lub bardziej miękkie, możemy przygotować ciasto na pierogi bez użycia jaj.

Ciasto na różne rodzajów pierogów mogą być także przygotowane z innych rodzajów ciasta.

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na ciasto na pierogi, które różnią się składnikami. Poniżej zebraliśmy więcej przepisów na ciasto pierogowe, które możesz wykorzystać – w zależności od składników, które znajdują się w Twojej kuchni, jak i w zależności od tego, czy Twoja rodzina cierpi na jakiekolwiek alergie (np. alergie na mleko lub jaja).

Dzięki naszym przepisom przygotujesz pierogi, które będą smakowały Twoim domowym pierogowym łakomczuchom, jak i zaimponujesz swoim gościom czy znajomym z pracy. A jeśli podczas posiłku pragniesz zaimponować wiedzą na temat zaserwowanej potrawy dowiedz się, jak serwowano pierogi w dawnej Polsce.