Przepisy na święta

Święta w Polsce zwykle kojarzą się z tradycją i dostarczają wielu wzruszeń. Są okazją do spotkań w rodzinnym gronie, momentem, w którym na chwilę zatrzymujemy się w tym pędzącym świecie. Przed świętami spędzamy czas studiując przepisy na święta, by przygotować dla swych bliskich smaczne świąteczne dania – a kiedy wszystko jest gotowe, zasiadamy wspólnie do świątecznego stołu i przy tradycyjnych świątecznych potrawach spędzamy wspólnie czas. Polacy darzą szczególnym sentymentem potrawy wigilijne, ale także i potrawy wielkanocne.

Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, Nowy Rok

Polskie święta kojarzą się z bardzo często z aromatem świątecznych potraw. Szczególnie święta Bożego Narodzenia dostarczają nam bogactwa smaków i aromatów. W niektórych domach przygotowania do świąt Bożego Narodzenia rozpoczynają się już na kilka tygodni przed wigilijną wieczerzą. Nie mniej istotne w Polsce są święta Wielkanocne, gdzie możemy spotkać wiele potraw typowych dla świąt wielkanocnych, choć przygotowanie potraw wielkanocnych rozpoczyna się zwykle później i wymagają nieco mniejszego nakładu pracy. Wynika to między innymi z faktu, że wciąż w wielu domach praktykuje się tradycję 12 potraw wigilijnych na świątecznym stole, co wymaga wiele pracy. Święta wielkanocne również obfitują w wiele potraw, jednak ich liczba nie została ściśle określona w naszej tradycji, co nie nakłada tak silnego poczucia obowiązku wielu gospodyń i gospodarzy domu. Święta wielkanocne są również krótsze od świąt Bożego Narodzenia, które to często dodatkowo nakładają się z grudniowym, poświątecznym okresem urlopowym, jak i okresem świątecznych ferii szkolnych. Często też na wigilijnej kolacji spotyka się więcej osób – i to właśnie okres świąt Bożego Narodzenia wiąże się też często z odwiedzinami rodziny i najbliższych przyjaciół, co może się wiązać z poczuciem obowiązku przygotowania dla gości świątecznego poczęstunku. Z tych kilku przyczyn zwykle to właśnie na święta Bożego Narodzenia przygotowuje się z reguły najwięcej jedzenia.

Obchodzimy również dość hucznie Nowy Rok, z okazji którego organizuje się małe i duże przyjęcia, które również są okazja do spotkań. Podczas noworocznych zabaw popularnością cieszy się tzw. szwedzki stół. Ma on na celu dostarczenie ludziom napojów i przekąsek, ale sprawia, że ludzie więcej czasu spędzają tańcząc i bawiąc się, niż siedząc przy zastawionym stole. Oczywiście wszystko zależy od organizatorów zabawy. Jeśli podczas przyjęcia noworocznego są przewidywane gorące dania – zupy, główne menu – wówczas prawdopodobnie nie obejdzie się bez tradycyjnego stołu i krzeseł dla każdego uczestnika zabawy.

Pozostałe święta

W czasach globalizacji tradycja jednak ulega wpływom innych kultur, przez co liczba potraw świątecznych uznawanych za tradycyjne znacznie się poszerzyła. Wiele osób nie chce czuć się niewolnikami staropolskich tradycji – decydują się na catering, wyjście do restauracji czy wyjazd nad morze, w góry albo do „ciepłych krajów”, byle tylko nie spędzać czasu wolnego na przygotowywaniu tak wielu potraw. Uważają oni, że właśnie w święta należy odpocząć od gotowania. Wielu Polaków coraz częściej odrzuca religijny charakter świąt. Wielu z nich nie angażując się w religijne aspekty świąt – wciąż pragną obchodzić święta, wyłącznie z przyczyn sentymentalnych. Kojarzą się im one z przyjemnym czasem spędzonym z rodziną, w otoczeniu świątecznych ozdób, przyjemnego światła przystrojonej choinki, lampionów, świeczek, a przede wszystkim z aromatem i smakiem świątecznych potraw.