Potrawy wielkanocne

Wielkanoc ma w Polsce wyjątkowe znaczenie. Świętuje się ją u nas przy odświętnie przybranym i suto zastawionym stole – pełnym wielkanocnych potraw. Wielu Polaków wciąż stara się celebrować święta Wielkanocne w zgodzie ze staropolską tradycją. W dni takie jak Wielka Niedziela czy Wielki Poniedziałek (Lany Poniedziałek) na polskim stole możemy spotkać szczególnie urozmaicone menu. Spotyka się potrawy wielkanocne takie jak jajka – gotowane, jak i przygotowane na wiele sposobów w rozmaitych sałatkach i przekąskach. Na stole pojawiają się szynka, biała i wędzona kiełbasa, pieczone mięsa. Z zup popularnością cieszą się żur wielkanocny oraz barszcz wielkanocny. Z ciast możemy spotkać na stole serniki, baby wielkanocne, mazurki czy torty.

Z Wielkanocą kojarzyć się może również święconka (znana też jako święcone). Są to pokarmy, które w Polsce są święcone w czasie Wielkiej Soboty w koścołach katolickich. Tradycja ta jest również znana m.in. w Austrii. W skład pokarmów, które się święci wchodzą mięsa, jaja, chrzan, chleb, masło, ciasta i inne.