Kutia

Przepis na kutię

Kutia małopolska – polska potrawa wigilijna z makiem, miodem i bakaliami.

Kutia wigilijna
Składniki:

  • pszenica pozbawiona łusek („opychana”) – 3/4 szklanki
  • woda – 2 szklanki
  • mak – 1 szklanka
  • miód płynny – 1/2 szklanki
  • figi – 2-3 sztuki
  • daktyle – 3 sztuki
  • migdały posiekane (albo orzechy) – 2 łyżki
  • sól – szczypta
  • skórka pomarańczowa (posiekana, smażona) – 2 łyżki
  • słodka śmietanka (lub skondensowane mleko) – 2-3 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka

Czas przygotowania:

Ilość porcji: 8-10 porcji

    Sposób przygotowania:

  1. Pszenicę zalać dwiema szklankami lekko osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu tak długo, aż woda się wygotuje, a ziarna rozkleją. Odstawić ją w garnuszku do zupełnego ochłodzenia.
  2. Mak opłukać, sparzyć wrzątkiem, dokładnie osączyć i 3-4 razy przepuścić przez maszynkę, a następnie utrzeć w donicy z miodem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.
  3. Wystudzoną pszenicę wymieszać z masą miodowo-makową. W dawnych czasach przepis na tradycyjną kutię kończyłby się właśnie w tym momencie.
  4. By nadać przygotowywanej kutii bardziej wyrafinowanego smaku, należy dodać bakalie pokrojone w cienkie paseczki oraz słodką śmietankę. Można kutię również dosłodzić do smaku cukrem pudrem.
  5. Przed podaniem na stół wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Smacznego!

Uwaga! Jeśli nie możemy dostać pszenicy „opychanej”, może ona zostać zastąpiona pęcakiem albo ryżem, jednak do ryżu należy dodać odrobinę cynamonu.