Ryby

W dawnych czasach ryby były mocną stroną kuchni polskiej – szczególnie z perspektywy odwiedzających dawniej Polskę obcokrajowców.

Przepisy na ryby w kuchni polskiej

Ryby przygotowywano u nas na wiele sposobów. Gotowano je po węgiersku, czesku, morawsku czy holendersko, gotowano je z dodatkami takimi jak śmietana, masło, wino czy mięsny sos. Obecnie wciąż można spotkać rybę gotowaną. Jeśli zostaje ona podana z podgrzanym masłem i z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka, które zostało pokrojone w kostkę, wówczas taki sposób podania ryby nazywa się „po polsku”. Można także spotkać przepisy na rybę w sosie nie tylko mięsnym, ale także ziołowym, pomarańczowym i na wiele innych sposobów. Popularnością cieszą się też ryby pieczone, ryby smażone, także ryby grillowane. Znane są także kotlety rybne, knelki z ryb, pączki z ryby, dania rybne w cieście naleśnikowym, a także zapiekanki rybne.

Polacy z reguły doceniają potrawy rybne. Spożywamy je szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia, gdyż dania z ryb uchodzą za potrawy postne. Szczególnie znane są potrawy wigilijne takie jak karp smażony czy karp w galarecie. Spożycie ryb zwiększa się też w okresie wakacyjnym, gdy wyjeżdżamy nad morze i pragniemy zasmakować świeżej ryby z rusztu. Warto wówczas zainteresować się okresem połowu upragnionej ryby, gdyż może się okazać, że spożywamy ją w czasie, gdy połów tej ryby jest zakazany i prawdopodobnie zakupiona ryba jest rybą mrożoną, którą równie dobrze moglibyśmy zakupić w naszym osiedlowym sklepie rybnym. Podobnie jest z zakupem ryby słodkowodnej nad morzem czy morskiej nad jeziorem – dlatego warto wiedzieć więcej, by nie przepłacać.

Różne gatunki ryb przygotowujemy w odmienny sposób. Znajomość sztuki przygotowywania ryb sprawi, że unikniemy niepowodzeń kulinarnych, a te jakże zdrowe potrawy częściej będą trafiać na nasz stół. Dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw, sosów, dodatków – smak można odpowiednio modyfikować, aby przykładowo nie był mdły, a także można wpływać na ich aromat – szczególnie, jeśli jest zbyt intensywny.

Gatunki ryb jadalnych

Ryby, które możemy spożywać (tzw. ryby konsumpcyjne, ryby jadalne) są pozyskiwane dzięki gałęzi gospodarki zwanej rybołóstwem (z mórz, oceanów, ale i rzek oraz jezior) lub rybactwem śródlądowym (ze sztucznych zbiorników wodnych, rzek i jezior). Jadalne gatunki ryb są poławiane przez człowieka w celu natychmiastowego spożycia, jak i do dalszego przetworzenia, które poprzedza spożycie ryb przez ludzi. Są one dość łatwym sposobem pozyskania źródłem pokarmu – szczególnie białka zwierzęcego, witamin, minerałów i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Szacuje się, że ryby są spożywane przez około 60% populacji, szczególnie w krajach nadmorskich.

Ryby słodkowodne w Polsce to około 120 gatunków, które zamieszkują lub składają ikrę tylko w wodach
słodkich. Ryby słodkowodne, które są popularne u nas w kraju to karp, leszcz, okoń, płoć, pstrąg, sandacz, szczupak. W polskiej strefie ekonomicznej na Bałtyku poławia się głównie szproty, dorsze, śledzie i flądry.