Karp po żydowsku

Karp po żydowsku jest jednym z tych dań, które są bardzo popularne w kuchni polskiej. Poznaj tradycyjny przepis na karpia po żydowsku. Danie rybne o przyjemnym aromacie warzyw i przypraw.

Przepis na karpia po żydowsku

Składniki: 

  • 1,5 kg sprawionego karpia,
  • 800 kg cebuli,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 0,5 selera,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Stopień trudności: Średni

Sposób przygotowania:

Całego karpia płuczemy. Głowę i ogon karpia odcinamy i odstawiamy na bok (nie wyrzucamy), a resztę ryby kroimy w dzwonka.

Dzwonki karpia solimy i odstawiamy na 30 minut.

Marchew, pietruszkę i seler myjemy i obieramy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewając je litrem wody. Dodajemy głowę i ogon karpia. Wrzucamy przyprawy (liście laurowe, pieprz czarny i ziele angielskie), a także cukier. Całość gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu.

Do powstałego po 30 minutach gotowania wywaru wkładamy ostrożnie dzwonka karpia i gotujemy przez kolejne 30 minut.

Ugotowane dzwonka karpia układamy na półmisku. Wywar przecedzamy, mocno odciskając zarówno warzywa, jak głowę i ogon ryby, by wycisnąć z nich wartościowe soki.

Karpia w dzwonkach polewamy wywarem i podajemy na ciepło wraz z gotowanymi ziemniakami. Karp po żydowsku może być również podany po schłodzeniu – w wersji na zimno.