Karp w galarecie

Karp w galarecie – smaczna potrawa z ryby. Popularna na wigilijnym stole.

Przepis na karpia w galarecie

Karp w galarecie

Składniki:

karp | ok. 1,5 kg

cebula | 3 sztuki

pietruszka | 2 sztuki

seler | 1/2 sztuki

marchew | 1 sztuka

żelatyna (najlepiej do ryby) | 4 łyżeczki

cytryna | 1 sztuka

natka pietruszki | 1 łyżeczka posiekanej

cukier | szczypta

pieprz | szczypta

sól | szczypta

liście laurowe | 3 sztuki

ziele angielskie | 5 ziarenek

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności: średni

Ilość porcji: 6

Sposób przygotowania:

Sprawienie karpia: Karpia należy oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, płetwy i oczy, a następnie karpia należy umyć.

Karpia pokroić na dzwonka i osolić oraz skropić sokiem z cytryny.

Umyć warzywa: Pietruszkę, seler, marchew należy umyć, oskrobać i pokroić w cienkie krążki albo słupki. Cebule obrać i pokroić w kostkę.

Warzywa zalać wodą i gotować we wrzątku przez kilka minut.

Dzwonka karpia i jego łeb należy włożyć do gotowanych warzyw. Dodać sól i cukier. Wrzucić także ziele angielskie i liście laurowe.

Całość gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około godzinę.

Żelatynę do ryb należy namoczyć w kilku łyżeczkach wody, a następnie dodać do naczynia z wodą i gotować przez kilka minut.

Na półmisku należy ułożyć łeb i dzwonka ryby, warzywa, natkę pietruszki i zalać galaretą.

Rybę odstawić w chłodne miejsce do stężenia.