Karp smażony

Karp smażony w dzwonkach jest jedną z potraw z karpia, która jest popularna w Polsce w okresie świąt Bożego Narodzenia. Stanowi jedno z głównych dań wigilijnych.

Przepis na karpia smażonego

Składniki: 

  • 1,5 kg karpia sprawionego,
  • 50g mąki,
  • 50g bułki tartej,
  • 5 łyżek oleju,
  • 50g masła,
  • sól,
  • pieprz

Czas przygotowania: 120 minut (60 minut przygotowanie + 60minut chłodzenie)

Stopień trudności: Średni

Sposób przygotowania: 

Karpia płuczemy, a następnie kroimy go w dzwonka.

Pokrojoną rybę solimy i umieszczamy w lodówce na około 60 minut.

Wyjmujemy rybę z lodówki i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika kuchennego.

Mąkę i bułkę tartą wysypujemy na talerz i mieszamy (proporcja 1:1). Zamiast mieszaniny 50g mąki i 50g bułki tartej, można tu użyć samej mąki (wówczas 100g mąki).

Rybę oprószamy pieprzem, a następnie obtaczamy w mieszaninie mąki z bułką tartą.

Na dużym ogniu mocno rozgrzewamy patelnię z kilkoma łyżkami oleju i układamy na niej karpia. Karp powinien być smażony z obu stron na złoty kolor.

W tzw. międzyczasie, możemy rozgrzać piekarnik do temperatury 160 st.C.

Kiedy ryba jest usmażona, przekładamy ją do żaroodpornego naczynia.

Masło kroimy na plasterki i rozkładamy na rybie.

Zamykamy naczynie żaroodporne i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Rybę pieczemy przez 30 minut.

Pieczony karp może zostać podany z chlebem albo z ziemniakami i chrzanem.