Ryba po grecku

Ryba po grecku to jeden z ulubionych przepisów Polaków na rybę. Podawane przede wszystkim w okresie świąt Bożego Narodzenia, podczas świąt wielkanocnych, uroczystości rodzinnych, spotkań i wielu innych okazji – jak i całkiem bez okazji. Ryba po grecku to smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu danie rybne, które podbije serca Twoich domowników i zaproszonych gości. Poznaj najlepszy przepis na rybę po grecku.

Przepis na rybę po grecku

Składniki:

  • filety rybne | 1 kg (mintaj, sola, morszczuk)
  • marchew | 4 sztuki (średnie
  • pietruszka | 2 sztuki (średnie)
  • seler | 1 sztuka (mała)
  • cebula | 3 sztuki (duże)
  • koncentrat pomidorowy | 4 łyżki
  • liść laurowy | 2 sztuki
  • ziele angielskie | 3 ziarna
  • pieprz w ziarnach | 5 ziaren
  • pieprz mielony | szczypta
  • sól | 1-2 szczypty (do smaku)
  • cytryna | 0,5 sztuki (do skropienia ryby)
  • mąka | 4 łyżki (do obtoczenia ryby)
  • olej do smażenia
  • woda | 75 ml
  • cukier | szczypta (mała, do smaku)
  • natka pietruszki | szczypta (dekoracja)

Ryba po grecku: Przepis krok po kroku

Sposób przygotowania: 

W celu przygotowania ryby po grecku, należy odpowiednio wcześniej wyjąć filety rybne z zamrażarki, by mogły się rozmrozić.

Warzywa takie jak seler, marchew i pietruszka umyć, obrać, opłukać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Rozgrzać na patelni ok. 3 łyżki oleju i podsmażać przez kilka minut starte warzywa. Posolić do smaku szczyptą soli, wymieszać. Jeśli zachodzi taka potrzeba, gdyż woda za bardzo odparowała, można całość podlać ok. 2 łyżkami wody. Przykryć patelnię pokrywką, a następnie dusić warzywa na wolnym ogniu. Uduszone warzywa przełożyć do innego naczynia.

Rozmrożone filet z ryby pokroić na kawałki o wielkości ok. 1 cm x 1 cm. Skropić sokiem z cytryny. Posypać szczyptą pieprzu mielonego i odrobinę posolić. Istotne jest tutaj, by ryby nie przesolić. Kawałki ryby obtoczyć w mące.

Na patelnię wylać kilka łyżek oleju do smażenia. Rybę obtoczoną mąką usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę przełożyć do innego naczynia.

Obrać cebulę. Następnie pokrojoną cebulę pokroić w piórka. Na patelnię wylać nieco oleju do smażenia, po czym smażyć cebulę na delikatnie złoty kolor.

Przygotować garnek, do którego należy wrzucić się cebulę wraz z uduszonymi warzywami. Przyprawić wkładając listek laurowy, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego, cukier. Dodać koncentrat pomidorowy. Dodać 75 ml wody. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu zdejmując pokrywkę i mieszając.

Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, należy wykładać je na dużym półmisku na zmianę z kawałkami usmażonej ryby. Górną warstwę potrawy powinny stanowić warzywa.

Po wyłożeniu na półmisek, ryba po grecku może zostać udekorowana gałązkami natki pietruszki.

Rybę po grecku można podawać na ciepło albo na zimno.