Zupy

Zupy to potrawy, które zwykle posiadają postać płynną. Zupa jest zazwyczaj wywarem, który powstaje podczas gotowania rozmaitych składników.

W Polsce zupa była tradycyjnie podawana jako pierwsze danie obiadu. Obecny styl życia sprawia, że wiele rodzin nie je już dwudaniowych posiłków, więc często zupa stanowi jedyne danie, ewentualnie jest pomijana.

Jeśli zupa nie jest przesolona, zwykle zaspokaja pragnienie, które według dietetyków często jest mylone z głodem. Dodatkowo może również poprawiać apetyt dzięki dodatkowi wielu ziół. Delikatnie syci (zależy od konsystencji zupy i jej składników).

Podczas gotowania się zupy, z warzyw, mięs, owoców, kości, jest uwalniane wiele składników odżywczych, które często (szczególnie w przypadku kości) nie zostałyby wykorzystane przez człowieka, a które posiadają dobroczynny wpływ na ciało.

Zupy są uważane za danie, które jest bogate w substancje odżywcze składniki. Są zwykle przygotowywane w garnkach albo kociołkach żaroodpornych (na kuchence elektrycznej, ale także na wolnym ogniu kuchenki gazowej, czy nawet nad ogniskiem np. podczas biwaku). Bywa, że przygotowuje się je w szybkowarze. Coraz popularniejsze jest również urządzenie, które pozwala na gotowanie zupy przez wiele godzin bez konieczności pilnowania – tzw. „slow cooker”, „slowcooker” (czyt. „slołkuker”, słowo to nie zostało jeszcze zastąpione w języku polskim naszym odpowiednikiem, ale oznacza urządzenie gotujące wolno – w przeciwieństwie do szybkowaru).

Poznaj znakomity przepis na zupę pomidorową, przepis na zupę gulaszową czy przepis na zupę z dyni. Do ulubionych zup Polaków należy także żurek.