Rosół

Rosół to chyba najpopularniejsza zupa kuchni polskiej – w wielu domach jedzona przynajmniej raz w tygodniu, co zdecydowanie zawyża statystyki spożywanych w Polsce zup. Poznaj najlepszy przepis na rosół.

Przepis na rosół

W podanym przepisie na rosół zamiast 1 kg kurzych skrzydełek można użyć 1 kg korpusów kurzych, ewentualnie także 600 g udek drobiowych z kury albo z kaczki. Można także drób zastąpić mostkiem bądź giczą cielęcą w ilości również 600 g.

Jest to klasyczny przepis na rosół z mięsem i warzywami.

Składniki: 

  • skrzydełka kurze | 1 kg
  • cebula | 300 g
  • marchew | 200 g
  • seler | 100 g
  • por | 1 sztuka
  • czosnek | 2 ząbki
  • natka pietruszki | 1 pęczek
  • liście laurowe | 2 sztuki
  • ziele angielskie | 5 ziarenek
  • goździki | 5 sztuk
  • zioła prowansalskie | 1 łyżeczka
  • sól | szczypta
  • pieprz | szczypta

Sposób przygotowania: 

Mięso należy wypłukać, a następnie włożyć do garnka i zalać zimną wodą w ilości około 1,5 litra. Całość należy posolić i bez przykrycia gotować przez godzinę na niewielkim ogniu.

Obieramy cebulę z łupinek i płuczemy, a następnie kroimy na pół. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przypiekamy połówki cebuli.

Warzywa takie jak marchew, seler, por – płuczemy i obieramy.

Por kroimy na plasterki, a następnie ponownie go płuczemy.

Czosnek miażdżymy.

Przypieczoną cebulę, a także czosnek, jak i umyte i obrane marchew i seler, oraz pokrojony na plasterki por wrzucamy do garnka z rosołem.

Połowę natki pietruszki opłukujemy i rwiemy na kawałeczki, po czym dorzucamy do rosołu.

Do gotującej się zupy dorzucamy także pozostałe przyprawy i zioła – liście laurowe, ziele angielskie, goździki, zioła prowansalskie, a także sól i pieprz.

Całość gotujemy przez 30 minut.

Po upływie wskazanego czasu, z zupy wyjmujemy mięso, a rosół przecedzamy.

Marchew, która pochodzi z ugotowanego rosołu kroimy na plasterki.

Płuczemy, a następnie siekamy połowę pęczka natki pietruszki.

Natkę pietruszki i pokrojoną marchewkę wrzucamy do zupy.

Rosół jest gotowy – można go podać na talerzu.

Smacznego!

Więcej: 

Poznaj także inne przepisy na najlepsze w smaku zupy. Szczególnie polecamy przepisy na inne tradycyjne polskie zupy jak staropolski żurek.