Zupa cebulowa

Zupa cebulowa to smaczna rozgrzewająca zupa z cebuli i innych dodatków – mająca wielu zwolenników w Polsce, jak i na świecie, np. we Francji, dlatego obok przepisu na staropolską zupę cebulową z dodatkiem żytniego chleba oraz aromatycznych przypraw, podajemy również przepis na francuską zupę cebulową z grzankami z serem, która jest zapiekana w piekarniku.

Staropolska zupa cebulowa

Poniższy przepis na staropolską zupę cebulową posiada w składnikach bulion mięsny. Zupa cebulowa może być także przygotowana na wywarze z warzyw. W swym składzie zawiera usmażony miąższ z chleba żytniego. Zachwyca aromatem rozgrzewających przypraw.

Składniki:

  • bulion | 1 litr
  • cebula | 400 g
  • chleb żytni | 200 g
  • masło | 4 łyżki
  • goździki | 5 sztuk
  • gałka muszkatołowa w proszku | niewielka szczypta
  • imbir w proszku | niewielka szczypta
  • cukier | szczypta
  • sól | szczypta
  • pieprz | szczypta

Sposób przygotowania:

Obieramy cebule, po czym płuczemy je i kroimy w bardzo cienkie plasterki.

Na patelni z dwiema łyżkami masła smażymy pokrojone na cienkie plasterki cebule – do momentu aż cebula się zarumieni.

Z chleba żytniego usuwamy skórkę. Miąższ chleba kroimy w kostkę i rumienimy na pozostałym po smażeniu cebulki maśle.

Zarówno cebule jak i miąższ chleba przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Do zupy dodajemy goździki.

Zupa cebulowa powinna się gotować przez czas około 30 minut na małym ogniu.

Po ugotowaniu, zupę cebulową przecieramy przez sito albo blendujemy.

Do zupy cebulowej dodajemy pozostałe przyprawy – gałkę muszkatołową, imbir, sól, pieprz, cukier. Cukier można pominąć, jeśli cebule nie były bardzo ostre. Ma on na celu złagodzenie smaku zupy cebulowej, więc jeśli cebule były bardzo ostro, można dodać go odrobinę więcej.

Zupa cebulowa jest gotowa. Podgrzewamy ją jeszcze przed podaniem i rozlewamy na talerze.

Smacznego!

Uwaga! W celu zagęszczenia zupy, można do niej dodać dwa żółtka jajka i energicznie je ubić mieszając z zupą.

Przepis na zupę cebulową francuską

Składniki:

  • bulion | 1 litr
  • cebula | 600 g
  • czosnek | 2 ząbki
  • oliwa | 4 łyżki
  • mąka | 2 łyżki
  • białe wytrawne wino | 200 ml
  • śmietanka 30% | 2 łyżki (ewentualnie śmietanka 36%)
  • bułka paryska | 10 cienkich kromek
  • ser emantaler tarty | 100 g (ewentualnie grojer)
  • cukier | 1 łyżeczka
  • sól | szczypta
  • pieprz | szczypta

Sposób przygotowania:

Obieramy z łupinek dwa ząbki czosnku, a następnie siekamy go na drobne kawałki albo miażdżymy.

Obieramy cebulę z łupin. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Oprószamy ją dwiema łyżkami mąki.

Na patelni rozlewamy dwie łyżki oliwki. Wrzucamy na nią cebulę oprószoną mąką i smażymy aż się zarumieni.

Zarumienioną na oliwie cebulę zalewamy 200 ml białego wytrawnego wina. Całość gotujemy do momentu aż płyn zawrze. Wówczas zawartość patelni przelewamy do garnka.

Do garnka wlewamy również bulion, dodajemy posiekany (albo zmiażdżony) czosnek. Dodajemy szczyptę soli.

Zupę gotujemy 40 minut na niewielkim ogniu. Dodajemy pieprz do smaku.

Łyżeczkę cukru rumienimy na patelni bez użycia tłuszczu. Do zarumionego cukru dodajemy łyżkę wazową zupy cebulowej i gotujemy mieszając aż karmel się w niej rozpuści. Całość przelewamy do garnka z zupą.

Zupa cebulowa może zostać zblendowana lub przetarta.

Bułkę paryską (bagietkę) pokrojoną w kromki wkładamy do rozgrzanego piekarnika albo do tostera i trzymamy do momentu aż się zarumienią.

Przygotowujemy kilka niewielkich naczyń żaroodpornych, (np. 5 naczyń, jeśli przygotowaliśmy 10 kromek bagietki – po 2 na porcję), do których rozlewamy zupę z garnka.

Na wierzch zupy układamy zarumienione 2 kromki bułki paryskiej, po czym każde naczynie z bułką posypujemy tartym serem typu emantaler lub grojer.

Francuska zupa cebulowa z grzankami i serem powinna zostać umieszczona w piekarniku o temperaturze o temperaturze około 200 st. Celsjusza. Zupa cebulowa z serem i grzankami powinna być zapiekana przez czas około 10 minut.

Smacznego!

Poznaj także inne przepisy na zupy.