Zupa fasolowa

Zupa fasolowa to jedna z zup z roślin strączkowych. Zupa z fasoli może przyjmować różną gęstość – w zależności od naszych upodobań możemy do jej przygotowania użyć więcej fasoli lub – wprost przeciwnie – więcej wywaru warzywnego (albo bulionu).

Jest to zupa, która jest uznawana za dość kłopotliwą po spożyciu ze względu na zawartość dość ciężkostrawnej fasoli. Jest mimo to zupą bardzo pożywną i nieprzyzwoicie smaczną. Na szczęście odpowiednio przyprawiona zupa z fasoli jest zdecydowanie bardziej lekkostrawna. Dlatego ważne jest zastosowanie odpowiednich ziół i przypraw podczas przygotowywania zupy fasolowej. Ważne jest także odpowiednie namoczenie fasoli – wielokrotne zalewania i odcedzanie fasoli świeżą wodą. Według niektórych, decydujący jest także moment gotowania fasoli bez przykrycia.

Najlepszy przepis na zupę fasolową

Składniki:

  • biała fasola sucha | 200 g
  • wywar warzywny | 1 litr
  • żeberka wędzone | 200 g
  • liście laurowe | 2 sztuki
  • cebula | 2 sztuki
  • tłusty wędzony boczek | 100 g
  • mąka | 1 łyżka
  • pomidor | 1 sztuka
  • czosnek | 3 ząbki
  • majeranek | 1 łyżeczka
  • sól | szczypta
  • pieprz | szczypta
  • słodka papryka w proszku | szczypta

Sposób przygotowania zupy fasolowej:

Fasolę należy opłukać i zalać zimną wodą. Fasolę na zupę fasolową należy ją odstawić na co najmniej 8 godzin.

Po upływie określonego czasu, wodę należy wylać. Do fasoli należy wlać świeżą wodę.

Całość zagotowujemy i gotujemy przez okres 10 minut bez przykrycia.

Ponownie wylewamy wodę z fasoli. Zalewamy świeżą wrzącą wodą (potrzebne jest około jednego litra wrzątku).

Żeberka wędzone opłukujemy. Dodajemy je do fasoli z wrzątkiem. Dodajemy liście laurowe i sól. Całość gotujemy przez godzinę pod przykryciem.

Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kostkę.

Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy go na patelni.

Skwarki należy zdjąć z patelni, za to na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę rumienimy, oprószamy ją łyżką mąki, po czym wlewamy niecałą szklankę przygotowanego wcześniej wywaru (około 200 ml, nie mylić z wodą z fasolą i żeberkami, oraz liściami laurowymi, które w tym czasie również gotujemy). Oprószoną mąką zarumienioną cebulę wraz z wywarem gotujemy przez 5 minut.

Z pomidora należy zdjąć skórkę, a jego miąższ pokroić na kawałki starając się odlać sok z pomidora i pozostawić pestki. Miąższ pomidora kroimy i przecieramy przez sito, aby pozostały na sitku pestki, a przecier dodajemy do wywaru warzywnego.

Czosnek należy obrać i zmiażdżyć.

Z gotującej się fasoli odcedzamy około połowę fasoli i odkładamy na później.

Odcedzamy żeberka, mięso oddzielamy od kości, a następnie mięso z żeberek kroimy w drobną kostkę.

Usuwamy liście laurowe.

Pozostałą w garnku nieodcedzoną fasolę blendujemy.

Do garnka ze zblednowaną fasolą wlewamy wywar z przetartym pomidorem. Dodajemy odcedzoną wcześniej fasolę (niezblendową), skwarki, pokrojone w drobną kostkę mięso z żeberek. Wlewamy cebulę z wywarem, zmiażdżony czosnek oraz majeranek.

Całość gotujemy przez 30 minut.

Zupa fasolowa powinna zostać przyprawiona solą, pieprzem. Do smaku można dodać szczyptę słodkiej czerwonej papryki.

Smacznego!

Więcej informacji:

Zupę fasolową można ewentualnie podawać z zacierkami.

Danie to przypomina w smaku inne danie z fasoli, tj. fasolkę po bretońsku, która jest uwielbiana w polskiej kuchni – a która jest bardziej gęsta i zawiera więcej pomidorów, a często także więcej mięsa i dodatek większej ilości przypraw.

Poznaj również inne świetne przepisy na zupy.