Zupa grzybowa

Zupa grzybowa to smaczne zupa – uwielbiana w kuchni polskiej. Jeszcze w XIX wieku zupa ta była zaliczana do potraw ludowych, choć zupę tę jadali również zamożniejsi. Popularna była zupa z prawdziwków, rydzów, smardzów, pieczarek, a nawet trufli. Zupa grzybowa to danie wigilijne – często występuje jako alternatywa dla czerwonego barszczu podczas wigilijnej kolacji. Stanowi przez to w wielu domach pierwsze z dań podawanych podczas Wigilii.

Przepis na zupę grzybową z grzybów suszonych

Składniki:

  • suszone prawdziwki | 100 g (ewentualnie podgrzybki)
  • woda | 1,5 litra (ewentualnie bulion)
  • marchew | 2 sztuki
  • pietruszka | 1 sztuka
  • seler | 1/4 sztuki
  • cebula | 1 sztuka
  • liście laurowe | 2 sztuki
  • ziele angielskie | 5-6 ziaren
  • olej | 1 łyżka
  • sól | szczypta
  • pieprz | szczypta

Sposób przygotowania zupy grzybowej: 

Suszone grzyby należy wypłukać i przebrać usuwając z nich grzyby robaczywe (co nie powinno się zdarzyć w przypadku grzybów zakupionych w sklepie).

Grzyby zalewamy ilością 1,5 litra wody. Zamiast wody można użyć bulionu.

Najpierw grzyby moczymy w wodzie przez czas 40 minut, a następnie grzyby z wodą zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut.

Obieramy i płuczemy warzywa takie jak marchew, pietruszka i seler.

Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w kostkę.

Olej rozgrzewamy na patelni, a następnie smażymy na nim cebulę do momentu, gdy się zrumieni.

Pietruszkę, seler i jedną z marchewek dodajemy do grzybów. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy przez czas 20 minut.

Grzyby odcedzamy, wywar przelewamy przez sito mocno odciskając warzywa.

Odcedzone grzyby należy pokroić w paseczki i ponownie dodać do wywaru.

Pozostałą jedną marchewkę kroimy w bardzo drobną kostkę, a następnie dodajemy ją do zupy.

Zupę grzybową należy doprawić solą i pieprzem według uznania. Zupę gotujemy przez 5 minut.

Zupa grzybowa może być podana z łazankami albo z kluskami lanymi, a także z makaronem, grzankami, z zacierkami itd.

Smacznego!

Poznaj także przepis na zupę pieczarkową.