Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa należy do zup mięsnych. Najlepiej smakuje przygotowana z wołowej karkówki. Można również ją przygotować z mostka bez kości. Poznaj najlepszy przepis na zupę gulaszową.

Składniki:

  • karkówka wołowa | 400 g
  • cebula | 300 g
  • słonina | 100g (ewentualnie boczek)
  • czosnek | 2 ząbki
  • pomidor | 1 sztuka
  • marchew | 1 sztuka
  • słodka papryka w proszku | 1 łyżka
  • liście laurowe | 2 sztuki
  • ziemniaki | 400 g
  • mąka pszenna | 100 g
  • jajko | 1 sztuka
  • oliwa | 1 łyżeczka
  • sól | szczypta
  • pieprz | szczypta

Sposób przygotowania zupy gulaszowej: 

Karkówkę wołową płuczemy. Następnie mięso kroimy w kostkę o boku 2-2,5 cm.

Warzywa takie jak ziemniaki, marchewi pomidor płuczemy. Obieramy je i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Czosnek obieramy i miażdżymy. Cebulę obieramy z łupiny, po czym drobno ją kroimy w kostkę.

Słoninę (ewentualnie boczek) kroimy w niewielką kostkę, następnie smażymy aż się zarumieni. Skwarki zdejmujemy z patelni, a na pozostałym na patelni tłuszczu po smażeniu obsmażamy cebulę – aż się zarumieni.

Na patelnię wrzucamy mięso i obsmażamy je z każdej strony. Obsmażoną karkówkę z cebulką przekładamy do garnka, do którego nalewamy 200 ml wody.

Dorzucamy skwarki, a także przyprawy – liście laurowe, słodką paprykę w proszku, zmiażdżony czosnek.

Całość gotujemy pod przykryciem przez 1,5 godziny na bardzo niewielkim ogniu.

Do mięsa dodajemy pokrojone ziemniaki, marchew, pomidora.

Powstającą zupę zalewamy 800 ml wody.

Zupa gulaszowa powinna zostać doprawiona do smaku solą, pieprzem, a nastepnie gotowana przez około 20 minut.

W celu otrzymania klusek jajecznych, jajko ucieramy z mąką pszenną i łyżeczką oliwy. Cienkim strumieniem wlewamy je do zupy i mieszamy.

Gdy na powierzchnię zupy wypłyną kluski lane z jajka, zupa gulaszowa jest gotowa.

Zupa może zostać nalana na talerze i podana na stół.

Uwaga! Zamiast klusek lanych można dodać do zupy zacierki albo 100 ml śmietanki 22% i wymieszać. Zupa gulaszowa smakuje również doskonale, gdy podana na stół bez wymieszanej uprzedniej śmietanki, bez klusek czy zacierek – zostanie podana z 1 czubatą łyżką gęstej śmietany nałożonej prosto na talerz.

Odkryj także inne przepisy na smaczne zupy.