Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa to zupa z warzyw. Możemy ją gotować od podstaw, jak i w celu przyspieszenia czasu przygotowania – także na wywarze z warzyw albo nawet na bulionie mięsnym.

Podczas gotowania zupy z warzyw istotne jest, by warzywa w zupie nie były rozgotowane, więc nie należy ich gotować za długo. Przy tym zupa staje się bardziej wyrazista, jeśli gotujemy ją dłużej. By „wilk był syty i owca cała”, warto znać sekret dobrych gospodyń na naprawdę smaczną zupę jarzynową. Z jednej porcji warzyw należy sporządzić wywar warzywny, z którego odcedzamy warzywa i pozostawiamy wywar – a kolejną porcję warzyw dorzucamy dopiero w drugim etapie.

Przepis na zupę jarzynową

Niżej wymieniony przepis na zupę jarzynową zakłada przygotowanie zupy od podstaw. W przepisie zamiast 1,5 litra wody, do przygotowania zupy można użyć bulionu albo wywaru z warzyw. Zupa jarzynowa może być dowolnie modyfikowana poprzez dodanie ulubionych warzyw lub przez odjęcie tych nielubianych.

Składniki:

  • marchew | 3-4 sztuki
  • seler | 100 g
  • natka pietruszki | pół pęczka
  • fasolka szparagowa | 100 g
  • kalafior | 0,5 małego
  • ziemniaki | 2 sztuki
  • cebula | 200 g
  • masło | 1 łyżka
  • liście laurowe | 2-3 sztuki
  • ziele angielskie | 5-6 ziaren
  • śmietana 18% | 150 ml (ewentualnie śmietana 22%)
  • mąka | 1 łyżka
  • świeży pokrojony koperek | 1 łyżka
  • sól | szczypta
  • pieprz | szczypta
  • cukier | szczypta

Sposób przygotowania:

Marchew, seler, fasolkę szparagową, kalafiora oraz natkę pietruszki płuczemy.

Warzywa takie jak marchew, seler, cebula i ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę.

Z kalafiora usuwamy dłuższą łodyżkę, a jego „kwiat” dzielimy na różyczki.

Od fasolki szparagowej należy poodcinać końce, a następnie pokroić ją na mniejsze kawałki ok. 1 cm.

Masło kładziemy na rozgrzaną patelnię, a następnie rumienimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy wodą o objętości ok. 1,5 litra.

Do garnka wrzucamy pokrojoną marchew, seler, natkę pietruszki, a także przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy sól.

Zupę jarzynową gotujemy około 15 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie usuwamy z wywaru natkę pietruszki,  liście laurowe i ziele angielskie.

Do garnka dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, a także różyczki kalafiora i pokrojoną fasolkę szparagową.

Zupa jarzynowa powinna gotować się przez kolejne 15 minut.

Po upływie wskazanego czasu, należy do zupy dodać koperek. Doprawiamy zupę szczyptą cukru oraz dodatkiem niewielkiej szczypty pieprzu.

Łyżkę mąki ucieramy ze śmietaną, a następnie dodajemy do zupy i bardzo energicznie mieszamy całość.

Zupę jarzynową gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po upływie tego czasu, aromatyczna i niesamowicie smaczna zupa jarzynowa jest gotowa do rozlania na talerze.

Smacznego!

Odkryj także inne sposoby na zupy.