Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa jest zupą z warzyw, która jest bardzo znana w Polsce.

Zupa ogórkowa jest zdecydowanie jedną z ulubioną zup Polaków. Warto zapoznać z jej smakiem także obcokrajowców, którzy nie są oswojeni ze smakiem prawdziwych kiszonych ogórków i soku z kiszonych ogórków. Będzie ona na pewno zaskoczeniem dla ich podniebienia.

Poniżej przedstawiamy przez na zupę ogórkową przygotowaną na wywarze z warzyw. Można ją również przygotować w wersji mięsnej, gdzie zamiast wywaru warzywnego, możemy użyć bulionu z cielęciny. W przepisie na zupę z ogórków została wymieniona śmietanka – oczywiście weganie lub osoby zmagające się z alergią na mleko mogą pominąć dodatek śmietanki.

Składniki:

  • kiszone ogórki | 300 g
  • sok z ogórków | 150 ml
  • marchew | 1 sztuka
  • pietruszka | 1 sztuka
  • seler | 100 g
  • por | 1 sztuka
  • liście laurowe | 2 sztuki
  • masło | 1 łyżka
  • mąka | 1 łyżeczka
  • śmietana | 100 ml
  • koperek pokrojony | 1 łyżka
  • sól | szczypta
  • pieprz | szczypta

Sposób przygotowania: 

Przygotowują zupę ogórkową należy opłukać warzywa takie jak marchew, pietruszka i seler, następnie je obrać i pokroić na kawałki.

Obieramy pora usuwając z niego zwiędłe liście. Kroimy w cienkie plasterki, płuczemy, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą o objętości około pół litra.

Dodajemy wcześniej pokrojone na kawałki warzywa, tj. marchew, pietruszkę i seler. Dodajemy liście laurowe.

Całość gotujemy przez około 30 minut. Po upływie wskazanego czasu, całość przecedzamy mocno odciskając warzywa.

Kiszone ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubym oczku.

Na patelni układamy masło, na którym następnie dusimy starte kiszone ogórki przez czas około 5 minut.

Uduszone na masełku ogórki należy dodać do wywaru z warzyw. Dolewamy do całości także sok z kiszonych ogórków.

Śmietanę mieszamy z mąką, a następnie dodajemy ją do zupy.

Powstającą zupę ogórkową przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Całość gotujemy mieszając przez około 5 minut.

Zupa ogórkowa może zostać podana posypana koperkiem.

Smacznego!

Odkryj także inne doskonałe przepisy na zupy.

Zupa ogórkowa zaliczana jest do zup kwaśnych. Jeśli chcesz poznać inny przepis na kwaśną zupę, odkryj przepis na najlepszy żurek.