Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa to lubiana w Polsce zupa grzybowa. Danie to charakteryzuje się znakomitym, bardzo charakterystycznym aromatem pieczarek. Pieczarki są łatwiej dostępne niż grzyby leśne, dlatego prawdopodobnie w Polsce zupa grzybowa cieszy się największą popularnością spośród wszystkich zup grzybowych.

Poznaj przepis na najlepszą zupę pieczarkową. Podany przepis nie zawiera w swoim składzie śmietanki, jednak można ją dodać tak jak zostało to opisane na końcu przepisu.

Przepis na zupę pieczarkową

Składniki:

  • pieczarki | 250 g
  • wywar warzywny | 1,2 litra
  • mąka | 1 łyżka
  • masło | 3 łyżki
  • natka pietruszki posiekana | 1 łyżka
  • sól | szczypta
  • pieprz | szczypta

Sposób przygotowania: 

Pieczarki myjemy, obieramy, płuczemy i osączamy. Następnie pieczarki kroimu w plasterki.

Do garnka albo do głębszej patelni dodajemy łyżkę masła i wrzucamy na nie pieczarki. Na bardzo niewielkim ogniu pieczarki powinny się dusić przez okres około 10 minut.

W tym czasie podgrzewamy wywar warzywny.

Po upływie 10 minut, uduszone pieczarki wrzucamy do garnka i zalewamy gorącym wywarem.

Całość doprawiamy solą, pieprzem, po czym gotujemy przez 30 minut na małym ogniu.

Na pozostałych dwóch łyżkach masła smażymy mąkę – mieszając. Gdy na powierzchni masła pojawią się niewielkie pęcherzyki powietrza, wlewamy 100 ml wody (mniej niż połowę szklanki). Zagotowujemy masło z mąką i wodą. Całość wlewamy do garnka z zupą pieczarkową gotującą się w garnku.

Zupa pieczarkowa powinna gotować się dodatkowe 5 minut. Gotowe.

Zupę pieczarkową podajemy na talerzach, posypując powierzchnię zupy posiekaną natką pietruszki.

Więcej informacji:

Przepis na zupę pieczarkową może także zawierać w składnikach 2 obrane ziemniaki, które pokrojone w niewielką kostkę mogą zostać ugotowane w zupie. Wówczas taką zupę pieczarkową możemy dodatkowo zblendować, a następnie dodać do niej około 100 ml śmietanki do zupy i zagotować przed podaniem.

Zupa pieczarkowa może zostać podana w stylu francuskim – zapiekana z grzankami z bułki pszennej (np. bagietki w stylu francuskim) posypanej startym twardym żółtym serem. W podobny sposób można podawać również znaną i lubianą francuską zupę cebulową.

Poznaj także więcej przepisów na zupy.