Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa to ulubiona zupa bardzo wielu Polaków. Zupę pomidorową przygotowujemy na bazie świeżych pomidorów, przecieru pomidorowego albo kombinacji pomidorów oraz przecieru pomidorowego. Gotuje się ją na bazie bulionu – wykonanego samodzielnie lub z kostki. Najsmaczniejsza jest zupa z dodatkiem świeżych pomidorów, ugotowana na bazie prawdziwego bulionu (warzywnego lub mięsnego z warzywami) – wówczas z zupy wydostaje się wspaniały aromat świeżych warzyw. Jest ona wówczas również o wiele zdrowsza i zawiera mniej soli. Przepis na zupę pomidorową może zawierać w swoim składzie śmietanę lub też nie – nadmiar śmietanki bardzo łagodzi smak, dlatego warto dodawać ją z umiarem, by całkiem nie przytłumiła wyraźnego, lekko ostrego smaku pomidorów.

Zupa pomidorowa – Krem z pomidorów

Składniki:

  • 5 dużych pomidorów,
  • 1 litr bulionu,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 100 ml śmietanki do zup 18%,
  • 1 duża marchew,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki

Czas przygotowania: 1,5 h

Sposób przygotowania:

Obieramy cebulę, po czym kroimy ją w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię i rumienimy na oliwie.

Umytą marchew płuczemy i obieramy. Kroimy marchewkę na kawałki.

Umyte pomidory kroimy na kawałki.

Pokrojone marchewkę i pomidory dodajemy do cebuli na patelni. Warzywa dusimy przez 10 minut.

Uduszone pomidory z marchewką i cebulą przekładamy do garnka, wlewamy bulion. Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego. Gotujemy przez około 20 minut.

Zupę przecieramy przez sito.

Dodajemy śmietankę 18%.

Dodajemy sól, pieprz i cukier według naszego uznania.

Miksujemy zupę blenderem, wlewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut (5 minut), ubijając.

Zupa pomidorowa jest gotowa. Może zostać nalana na talerze, posypana natką pietruszką i podana.

Smacznego!

Do kremu z pomidorów można dodać ugotowane kluski lane.

Zupę można zagęścić gotując wcześniej odrobinę ryżu i miksując go wraz ze składnikami.

Zupa pomidorowa może być posypana nie tylko posiekaną natką pietruszki. Może być także posypana łyżką posiekanych liści kolendry.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Składniki: 

  • 8-10 dużych pomidorów,
  • 2 średnie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 0,5 l domowego bulionu,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 3-4 łyżki oliwy (do smażenia),
  • suszone oregano,
  • świeża bazylia,
  • sól,
  • pieprz

Czas przygotowania: 50 minut

Sposób przygotowania:

Przygotuj 0,5 litra domowego bulionu i wlej go do garnka.

Umyte pomidory przekrój na pół i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym tak, by skórka pomidorów znajdowała się na dole, a przekrojony miąższ pomidora na górze. Posyp pomidory suszonym oregano.

Obierz cebulę, pokrój ją na ćwiartki. Wyłóż cebulę na blachę lub do żaroodpornego naczynia.

Blachę lub naczynie włóż do piekarnika, który powinien mieć temperaturę ok. 200 st. C. Piecz pomidory i cebulę przez czas około 30 minut.

Bardzo drobno kroimy czosnek.

Pomidory po ostygnięciu przekładamy po 1-3 sztuki (dla naszej wygody) na talerzyk lub na deskę do krojenia (z otworem zbierającym sok) w celu usunięcia szypułek i obrania pomidorów ze skórek, a następnie pokrojenia ich w kostkę. Po obraniu i pokrojeniu pomidorów, pomidory wrzucamy do jednej miseczki, a do drugiej niewielkiej miseczki zlewamy sok, który wypłynął podczas krojenia. Postępujemy tak ze wszystkimi upieczonymi pomidorami.

Upieczoną cebulę kroimy na drobne kawałki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekany czosnek. Smażymy go przez około pół minuty, a następnie dodajemy obrane i pokrojone pomidory (bez soku) oraz cebulę, a także ocet balsamiczny. Całość smażymy przez kilka minut (około 3-5 minut).

Bulion w garnku podgrzewamy, wlewamy do niego usmażoną zawartość patelni oraz pozostały sok z pomidorów. Dodaj świeżą bazylię (może być w listkach).

Zupę pomidorową gotuj przez około 7-10 minut.

Na zakończenie zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów może zostać zblendowana.