Zupa rybna

Zupa rybna to zupa, która przez niektórych jest uwielbiana, przez innych odbierana bardzo niechętnie. Oczywiście bardzo wiele zależy od odpowiedniego przepisu na zupę rybną.

Rozpoczniemy tutaj od najłatwiejszego przepisu na zupę rybną – którą polecamy wyłącznie osobom, które naprawdę nie posiadają wiele wolnego czasu – składa się z pomidorów z puszki i ryby mrożonej. Trudno byłoby o prostszy przepis na zupę z ryby. Nazwaliśmy ją także zupą rybną po studencku. Szacowany czas przygotowania wraz z gotowaniem to mniej niż pół godziny. Mówi się, że głód jest najlepszym kucharzem… więc warto znać i ten przepis.

Kolejny przepis na zupę rybną to przepis na zupę z wędzonego węgorza. Niesamowicie aromatyczne danie. Przygotowanie tej zupy wymaga więcej czasu i może się zamykać pomiędzy 90 a 120 minutami spędzonymi w kuchni. Zdecydowanie warto wypróbować przepis na tę zupę. Jej aromat wędzonej ryby z warzywami zniewala, a doskonały smak delikatnie złagodzony dodatkiem śmietanki na długo pozostaje w pamięci.

Bardzo łatwy przepis na zupę rybną

Trudno będzie odnaleźć łatwiejszy przepis na zupę rybnę. Jest to łatwy przepis na zupę rybnę po studencku. Nie jest to danie wykwintne – nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje umiarkowanie dobrze (jeśli uwzględnić niewielki nakład pracy i proste składniki). Jest to przepis dla całkiem początkujących kucharzy, którzy przy tym nie dysponują dużą ilością czasu. Na pewno tego typu zupa rybna będzie dla studenta zdrowszą alternatywą żywieniową niż zupka chińska czy paczka czipsów.

Składniki:

  • pomidory z puszki, najlepiej pokrojone w kostkę | 1 puszka (ok. 400-450 g)
  • seler naciowy | 2-3 łodygi
  • oregano suszone | 1 łyżeczka
  • bazylia suszona | 1 łyżeczka
  • sól | szczypta
  • pieprz | szczypta
  • filety z ryby mrożone | 250 g (może być dorsz)

Sposób przygotowania:

Pokrojone w kostkę pomidory z puszki włożyć do garnka wraz z sokiem z pomidorów z puszki. Jeśli pomidory nie są pokrojone w kostkę – dodatkowo rozdrobnić je na co najmniej ćwiartki.

Łodygi selera naciowego należy drobno posiekać. Seler naciowy należy wrzucić do garnka na zupę, w którym znajdują się rozdrobnione pomidory.

Do garnka należy wsypać po łyżeczce suszonego oregano oraz suszonej bazylii. Do smaku dodać sól i pieprz. Jeśli pomidory są zbyt kwaskowe w smaku – można dodać niewielką szczyptę cukru, która złagodzi ich smak.

Całość wymieszać, a następnie podgrzać na średnim ogniu aż doprowadzimy do wrzenia zupy.

Do zupy należy dodać mrożone filety rybne.

Najłatwiejszą zupę rybną należy gotować przez około 10-15 minut na niewielkim ogniu – nie zaprzestawać gotowania zupy do momentu aż ugotowana ryba będzie się kruszyć i będzie widocznie ugotowana w całości.

Do zupy w celu złagodzenia smaku (szczególnie, jeśli pomidory w puszce były dość gęste), można dodać odrobinę wody.

Zamiast pomidorów z puszki można użyć zwykłych pomidorów, które należy wcześniej zblendować. Wówczas można także dodać nieco więcej soli, pieprzu, a nawet czerwonej słodkiej papryki.

Zupa rybna z wędzonego węgorza

O wiele bardziej wykwintnym daniem będzie zupa rybna z wędzonego węgorza. Zupa ta kusi aromatem i oczywiście wymaga znacznie większego nakładu pracy. Zdecydowanie warto ją jednak wypróbować.

Składniki:

  • węgorz wędzony | 200 g
  • cebula | 3 sztuki
  • marchew | 3 sztuki
  • natka pietruszki | pęczek
  • czosnek | 2 ząbki
  • liść laurowy | 1 sztuka
  • ziele angielskie | 6 ziaren
  • tymianek suszony | 1 łyżeczka
  • pomidor | 1 sztuka
  • cukinia młoda | 500 g
  • oliwa z oliwek | 3 łyżki
  • śmietanka 22% | 4 łyżki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania zupy rybnej: 

Marchew należy umyć, a następnie obrać. Po opłukaniu kroimy ją na niewielkie kawałki.

Czosnek obieramy z łupinek. Jeden ząbek czosnku drobno siekamy.

Natka pietruszki powinna zostać opłukana.

Pomidora należy opłukać, zdjąć z niego skórkę, natomiast miąższ pomidora kroimy w kostkę, starając się oddzielić go od pestek i soku z pomidora.

Z wędzonego węgorza należy zdjąć skórę. Ostrożnie zdejmujemy mięso pozbawiając je ości. Mięso ryby kroimy w kostkę o boku poniżej 1 cm. Kręgosłup i skórę odkładamy.

Obieramy trzy cebule z łupin. Jedną z obranych cebul kroimy w niewielką kosteczkę i odkładamy na bok. Dwie pozostałe cebule po obraniu kroimy w plasterki, kładziemy na patelni bez tłuszczu i rumienimy. Zalewamy je po zarumienieniu litrem wody. Po zagotowaniu się wody, przelewamy zawartość patelni do garnka.

Do garnka z wodą i cebulą wrzucamy skórę i kręgosłup z węgorza. Dorzucamy pokrojoną marchew, cały ząbek czosnku, natkę, skórkę oraz sok z pomidora, a także przyprawy, tj. liść laurowy, ziele angielskie oraz tymianek.

Zupę rybną gotujemy przez 30 minut.

Po ugotowaniu, całość odcedzamy mocno odciskając warzywa.

Płuczemy cukinię. Od cukinii odcinamy dwa podłużne plastry wraz ze skórką z cukinii i kroimy w kostkę o boku poniżej 1 cm. Odkładamy na później. Resztę cukinii dodajemy do odcedzonego wywaru.

Pozostawioną jedną cebulę, którą pokroiliśmy w kostkę rumienimy na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Dorzucamy ją do wywaru.

Do wywaru dodajemy także połowę mięsa z węgorza.

Całość gotujemy przez 20 minut.

Po uplywie wskazanego czasu, zupę blendujemy.

Po zmiksowaniu zupy rybnej, dodajemy do niej pozostałą nam połowę mięsa z ryby, a także posiekany czosnek, kawałki miąższu pomidora, a także odłożone na później kawałki posiekanej w kostkę cukinii.

Zupa rybna z węgorza powinna się gotować przez dodatkowe 10 minut.

Po ugotowaniu, zupę rybną należy przyprawić solą oraz pieprzem.

Zupę rybną zdejmujemy z ognia, po czym dodajemy do niej 22% śmietankę i mieszamy. Zupa jest gotowa do rozlania na talerze.

Zupa z wędzonego węgorza doskonale smakuje podana z grzankami.

Smacznego!